Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve tanssii Oneginin nimiroolin

Kansallisbaletin kevät huipentuu juhlagaalaan, joka tanssittaa näyttämölle balettitähtiä eri puolilta maailmaa. Esitys Kenneth&Friends koostuu otteista klassisen baletin tunnetuimmista teoksista. Ensimmäistä kertaa päänäyttämöllä esiintyy myös Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

kulttuuri
Kenneth Greve.
Kenneth Greve.Yle

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja, Kenneth Greve nähdään gaalassa Onegin-baletin nimiroolissa.

– Se on suuri kunnia. Onegin on minusta yksi hienoimmista baleteista. Esitykseen valmistautuminen on antanut paljon positiivista energiaa. En ole stressaantunut, mutta myönnän, että jännittää.

45-vuotias tanskalainen Kenneth Greve rakastaa Pjotr Tšaikovskin säveltämää ja Aleksandr Puškinin haikeaan teokseen perustuvaa tarinaa.

Siinä Tatjana rakastuu ylimieliseen maailmanmieheen Jevgeni Oneginiin, mutta jää vaille vastarakkautta. Vasta vuosien jälkeen Onegin ymmärtää tehneensä virheen ja sittenkin rakastavansa Tatjanaa. Rakkaudentunnustus tulee kuitenkin liian myöhään.

Samaan Oneginin rooliin Greve päätti balettitanssijan uransa Tanskan Kuninkaallisessa baletissa vuonna 2008. Sen jälkeen hänet on nähty tanssiesityksissä vain harvoin, Kansallisbaletin päänäyttämöllä ei koskaan.

– Harjoittelen tanssimista pari kertaa viikossa. Lisäksi kuntoilen pitääkseni huolta fyysisestä kunnostani ja vaimoni tyytyväisenä.

Hätätilanteessa voin tanssia Pähkinänsärkijä-baletissa ja hypellä hiirenä takarivissä.

Kenneth Greve

Taiteelliset johtajat tanssivat harvoin

Taiteellisen johtajan ja tanssijan roolin yhdistäminen ei ole tavanomaista.

– Minusta se ei ole välttämättä hyvä ajatus. En olisi niin hyvä taiteellinen johtaja, jos tanssisin enemmän. Nykyisessä työssäni on aivan tarpeeksi töitä yhdelle ihmiselle. Jos haluat tehdä jotain hyvin, sinun on keskityttävä silloin vain siihen asiaan, Kenneth Greve sanoo.

John Crankon koreografia Oneginista on yksi klassisen baletin huipputeoksista, joista nähdään katkelma Kenneth&Friends-gaalassa. Lisäksi esityksessä on otteita nykytanssiteoksista.

Esiintyjinä ovat Kansallisbaletin omat tanssijat sekä kansainväliset tanssijatähdet muun muassa Stuttgartin, San Franciscon ja Pariisin oopperan baleteista.

Kenneth&Friends on erityinen kunnianosoitus suomalaiselle yleisölle. Se on kooste, jossa nähdään eri tyylejä ja erilaisia lahjakkuuksia. Itse tanssin myös huumorilla höystetyn otteen Joutsenlampi-baletista.

Aika Kansallisbaletissa on ollut vuoristorataa

Kenneth Greve vakuuttaa, että Gaalan jälkeen häntä ei enää nähdä tanssimassa Kansallisoopperan päänäyttämöllä.

– Todennäköisesti tanssin jatkossa lähinnä vaimoni kanssa. Hätätilanteessa voin tanssia Pähkinänsärkijä-baletissa ja hypellä hiirenä takarivissä pelastaakseni esityksen. Olen jo saavuttanut kaiken minkä tarvitsen, olen hyvin tyytyväinen.

Grevestä tuli Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja vuonna 2008. Hänen kautensa kestää vielä neljä vuotta.

– Aika Kansallisbaletissa on ollut kuin vuoristorataa. Minulla on vielä neljä vuotta jäljellä. Mietin, miten säilyn energisenä. Lisäksi minun on oltava innostunut, kannustettava tanssijoita ja meidän on tehtävä hienoja balettiesityksiä, Kenneth Greve pohtii.

Suurin iloni täällä on ollut yleisö, joka on kulkenut mukana ja kannustanut.

Kenneth Greve

– Suurin iloni täällä on ollut yleisö, joka on kulkenut mukana ja kannustanut.

Kenneth&Friends esitetään Kansallisoopperan päänäyttämöllä kaksi kertaa, perjantaina 23. ja lauantaina 24. toukokuuta.