1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat tuomitsi Thaimaan vallankaappauksen

Thaimaa ja Yhdysvallat ovat läheiset liittolaiset, mutta Yhdysvallat jäädytti sotilasavun, kun armeija viimeksi kaappasi vallan.

Ulkomaat
Sotilas keskustelee mielenosoittajan kanssa.
Hallituksen vastaisia mielenosoittajia ohjataan kotikaupunkeihin vieviin busseihin Bangkokissa 22. toukokuuta.Diego Azubel / EPA

Thaimaan torstaiselle vallankaappaukselle ei ollut mitään oikeutusta, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Yhdysvallat on pettynyt Thaimaan asevoimien päätökseen perustuslain kumoamisesta ja hallitusvallan omimisesta, Kerry sanoi ja vaatii vallan välitöntä palauttamista siviileille sekä sanan- ja muiden kansalaisoikeuksien kunnioittamista.

Thaimaan on Yhdysvaltain vanhin liittolainen Aasiassa. Mailla on läheiset sotilaalliset suhteet. Kerryn mukaan vallankaappauksella on niihin ja muihinkin suhteisiin negatiivisia vaikutuksia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan ensimmäiset toimet voivat kohdistua yhteisiin sotilasharjoituksiin, jotka ovat parhaillaan meneillään.

Yhdysvaltain lain mukaan maan ei saa antaa sotilaallista apua asevoimille, jotka ovat tehneet vallankaappauksen. Vuoden 2006 vallankaappauksen jälkeen Yhdysvallat jäädytti sotilasapunsa puoleksitoista vuodeksi, kunnes Thaimaassa oli jälleen siviilivalta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi