Hollanti rikkoi lupauksensa – julkaisi europarlamenttivaalien ovensuukyselyn tulokset jo nyt

Ennen vaaleja Hollanti vakuutti, ettei se julkista tietoja ennen kuin kaikki EU-maat ovat äänestäneet. Viisi vuotta sitten EU-komissio ripitti Hollantia tietojen julkistamisen vuoksi.

Ulkomaat

Tänään torstaina vaaliuurnille käyneessä Hollannissa on jo julkistettu ensimmäiset ovensuukyselyn tulokset, vaikka suurimmassa osassa EU-maita äänestys on vasta edessä. Hollanti oli ennen vaaleja lupaillut, ettei se kerro vaalitietoja ennen kuin kaikki muut 27 EU-maata ovat ehtineet järjestää vaalit.

Vuonna 2009 EU-komissio vaatii Hollannilta selitystä siitä, miksi se julkisti eurovaalien ovensuukyselyn tuloksen ennen kuin vaalit olivat ohi muissa EU-maissa.

Britanniassa ja Hollannissa europarlamenttivaalien äänestys oli jo tänään. Osa jäsenmaista käy uurnille perjantaina ja lauantaina, mutta suurimmassa osassa jäsenmaista vaalit ovat vasta sunnuntaina.

Hollannin ovensuukyselyiden mukaan äärioikeistolainen vapauspuolue olisi saanut kolmanneksi eniten, eli 12,7 prosenttia äänistä. Eniten ääniä olisivat keränneet 15,4 prosenttia saaneet kristillisdemokraatit ja toiseksi eniten 15,3 prosenttia saanut sosiaaliliberaali Demokraatit 66 -puolue.

Hollannin television IPSOS-tutkimuslaitoksella teettämä ovensuukysely perustuu 4 000 ihmisen haastatteluihin.

Grafiikka Euroopan valtioiden eurovaalipäivistä.
Petteri Sopanen / Yle Uutisgrafiikka

Lähteet: Reuters