Antiikkiliikkeen 150 eurolla myymä maalaus osoittautui Dalin varhaiseksi teokseksi

Vuosien selvitystyö vahvisti, että taidehistoroitsijan 26 vuotta sitten hankkima öljymaalaus on Salvador Dalin tekemä. Dali maalasi teoksen teini-ikäisenä.

kulttuuri

Espanjassa on esitelty ennestään tuntematon taidemaalari Salvador Dalin varhainen teos. Taideasiantuntijat kutsuvat öljymaalausta Dalin ensimmäiseksi surrealistiseksi työksi.

Salvador Dalin ennestään tuntematon teos.
Espanjalaisen taidemaalarin Salvador Dalin ennestään tuntematon öljymaalaus esiteltiin Madridissa 22. toukokuuta.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Taidemaalari ja taidehistoroitsija Tomeu L'Amo osti maalauksen 25 000 pesetalla eli nykyrahassa noin 150 eurolla epanjalaisesta antiikkiliikkeestä vuonna 1988. L'Amo epäili jo tuolloin, että teos voisi olla Dalin maalaama.

Vuosien tutkimusten jälkeen taideasiantuntijat ovat nyt vahvistaneet, että kyseessä on tosiaan aito Dali, jonka taiteilija on maalannut 17-vuotiaana vuonna 1921.

Maalausta pidettiin vuosia tuntemattoman taidemaalarin teoksena, koska sen signeerauksessa oli vuosiluku 1896 – kahdeksan vuotta ennen Dalin syntymää.

Asiantuntijat vakuuttuivat maalauksen aitoudesta tutkittuaan sitä vuosien ajan, muun muassa infrapunakuvauksen ja ultraviolettisäteilyn avulla. Myös käsiala-analyysi osoitti maalauksessa olevan kirjoituksen vastaavan Dalin tuonaikaista käsialaa.

Teoksen parikymmentä vuotta sitten löytänyt L'Amo kertoo myyneensä maalauksen keräilijälle aiemmin tässä kuussa. Hän ei paljastanut millä summalla maalaus vaihtoi omistajaa.

Lähteet: AFP