1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutarhuri ei ennusta säätä vaan katsoo kalenteria

Toukokuun lämpimät säät ja ensi viikon valmistujaisjuhlat näkyvät kauppapuutarhoilla, kun kotipihoihin halutaan kukkia ja taimia. Puutarhoilla eletäänkin kalenterin mukaan, kun kesäsäätä ei voi ennustaa alkuvuodesta.

luonto
Orvokkeja
Niina Koskela / Yle

Ojavuon taimitarhalta Kajaanista yrittäjä Asko Ojavuo kertoo, että lämmin sää näkyy heti puutarhalla ja ostajia on liikkeellä eri tavalla kuin kylmällä ilmalla. Kevään etenemistä on mahdotonta ennakoida montaa kuukautta etukäteen, mikä asettaa omat haasteensa puutarhoille.

– Meillä ei ole vielä kaikki niin hyvässä kukassa, että voisi sanoa, että kukat olisivat kovin näkyisiä. Säätä ei pysty ennakoimaan, ja meidän pitää elää kalenterin mukaan. Noin viikon päästä, kuun vaihteen molemmin puolin, pitäisi kaikki olla kunnossa ja kukalla, Ojavuo selvittää.

Haukiperän puutarhalta Suomussalmelta hortonomi Sirpa Anita Ollonberg puolestaan kertoo, että heillä kiivain sesonki ylettyy kesäkuun alusta juhannukseen. Kovimmat jonot ovat kesäkuun 10. päivän aikaan.

– Vanhan uskomuksen mukaan kesäkuun 10. päivän jälkeen ei enää tule yöpakkasia, mutta kyllähän vuodet ovat osoittaneet, että vaihtelua esiintyy. 10. päivää ei kannata tuijottaa niin kuin piru Raamattua. Kukkia voi istuttaa aiemminkin.

Esimerkiksi orvokkeja on voinut istuttaa jo useamman viikon.

– Orvokit kestävät kahdeksaakin pakkasastetta. Myös ruusut ja marketat esimerkiksi ovat kestäviä, Ollonberg kertoo.

Juhliin juhlavia amppeleita

Ensi viikolla viikonloppuna muun muassa ylioppilaat juhlivat valkolakkia. Vaikka esimerkiksi Ojavuon taimitarhalla Kajaanissa ei myydä leikkokukkia, näkyy juhlaviikonloppu myös heillä.

– Ihmiset koristavat juhliin pihojaan, sitä kautta se näkyy meilläkin, sanoo Asko Ojavuo.

Kuvassa näkyy kaksi roikkuvaa amppelia, joissa toisessa on liiloja lumihiutele-kukkia ja toisessa valkoisia.
Petra Haavisto / Yle

Sirpa Anita Ollonberg kertoo, että muun muassa amppelit ovat suosittuja, kun laitetaan kesäkukkia valmistujaisjuhliin.

– Ne ovat turvallisia, koska ne ripustetaan ylös irti maasta. Silloin kylmät yöt eivät tavoita amppelia tai jos tulee järkyttävän kova pakkanen, amppeli on helppo nostaa sisälle.

Juhliin valitaan yleensä sellaista, mikä on näyttävää tai mistä juhlinnan kohde tykkää.

Sirpa Anita Ollenberg

– Juhliin valitaan yleensä sellaista, mikä on näyttävää tai mistä juhlinnan kohde tykkää. Moni muukin asia kuin kylmän kestävyys siis vaikuttaa, Ollonberg jatkaa.

Kainuulaiset ovat Asko Ojavuon mukaan kiitettävän innokkaita puutarhureita. Puutarhaan käytettävä rahamäärä on pysytellyt samalla tasolla viime vuodet.

– Sekä moni- että yksivuotiset kasvit menevät kaupaksi. Kotitarvekasvattajia on yhä enemmän, ja meillä esimerkiksi kurkun ja tomaatin taimien myynti on kasvanut koko ajan.

Lue seuraavaksi