Hyppää sisältöön

Katainen ja Haglund saavat pisteet puhetaidon kouluttajilta – Rinne ja Räsänen jäivät jalkoihin, Niinistö katosi seinään

Ylen torstai-iltaisessa puheenjohtajien vaalitentissä nousivat tunteet pintaan. Puheviestinnän asiantuntijoiden mielestä Katainen ja Haglund pärjäsivät esiintyjinä muita paremmin.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, SDP:n Antti Rinne, kokoomuksen Jyrki Katainen ja RKP:n Carl Haglund Ylen puheenjohtajatentissä.
Ylellä nähtiin viimeinen suuri vaalitentti ennen sunnuntain eurovaaleja. Nousiko esiin vielä uusia teemoja, entä miten puolueiden puheenjohtajat pärjäsivät esiintymisissään? Arvionsa antoivat Aamu-tv:ssä eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Erkka Railo sekä puhetaidon kouluttajat Antti Mustakallio ja Katleena Kortesuo.

Ylen aamu-tv:n haastattelemat puhetaidon kouluttajat antavat Ylen torstai-illan vaalitentin parhaat pisteet kokoomuksen Jyrki Kataiselle ja RKP:n Carl Haglundille. Kokonaisuutena arvioiden puheenjohtajat saivat viestinsä asiantuntijoiden mukaan esitettyä epätasaisesti.

– Päivi Räsänen (kd.) jäi selvästi jalkoihin, samoin Antti Rinne (sd.) mielestäni, sanoo viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo.

– Sipiläkään ei millään erityisellä tavalla noussut esille, mutta hän oli tällainen keskihyvä, arvioi Antti Mustakallio Retoriikan kesäkoulusta keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esiintymistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen käytöstä asiantuntijat luonnehtivat epävaltiomiesmaiseksi. Kahdenvälisessä keskustelussa RKP:n puheenjohtaja Carl Haglundin kanssa Arhinmäki käyttäytyi asiantuntijoiden mukaan jopa hyökkäävästi.

– Arhinmäen kehonkieli on aika huomattavan näköistä, sanoo Mustakallio.

– Hän kävi niin pitkälle päälle, tällaista vahvaa kädenliikettä ja osoittelemista, että ei nyt ihan toiseen käynyt käsiksi, mutta siinä oli aika lähellä se toiminta, jatkaa Kortesuo.

Kortesuon mukaan Haglund provosoi käytöksellään Arhinmäkeä.

– Pidän kyllä Carl Haglundin kehonkielestä. Hän tukee hirveän hyvin käsillä sanomisiaan. Hänellä välillä tulee se nyppimiskäsi sieltä, mutta silti hän puhuu vakuuttavasti, vaikka joskus yltyy huutokilpailuun, sanoo Kortesuo.

Soini esitti marttyyriä

Timo Soinin (ps.) tunnetut letkautukset jäivät eilisessä esiintymisessä vähemmälle, ja Soinin esiintymisestä päällimmäiseksi jäi asiantuntijoille marttyyrimäisuus.

– Häntä kuunneltiin aika paljon ja silloin, jos muut  rupesivat puhumaan hänen päälleen, niin hän toivoi, että hän voisi jatkaa keskustelun loppuun. Se on sinänsä tehokasta, koska hän sai sitten paljon puheaikaa, mutta toisaalta loppua kohden siitä tuli vähän sellainen marttyyrimäinen olo, että minä en saa ollenkaan puhua, Mustakallio arvioi.

Parhaiten tentissä onnistui arvioijien mukaan valtiomiehen ottein esiintynyt pääministeri Jyrki Katainen.

– Hän sai pidettyä omat puheenvuoronsa, häntä kuunneltiin. Sen lisäksi hän on hyvin selkeäsanainen. Hän osasi puhua aika vaikeistakin asioista ymmärrettävällä tavalla. Monissa tilanteissa, kun oli tiukka väittely niin Katainen onnistui ikäänkuin paaluttamaan tietyt faktat siihen keskusteluun, että nämä asiat nyt pitää ottaa huomioon tässä ja kaikki hyväksyivät sen, luettelee Mustakallio.

Tentin häviäjiin kuului asiantuntijoiden mukaan myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Minulle kävi jopa sillä lailla, että kun tänä aamuna mietin kuka oli Timo Soinia vastaan siinä lyhyessä debatissa, niiin en muistanut. Muistin vain, että se oli joku seinään katoava mies, teilaa Kortesuo.