Näistä "rikkaruohoista" syntyy terveellistä ruokaa

Nyt alkaa olla paras aika kerätä pihalta villikasveja ruoaksi. Monien vihaamista "rikkaruohoista" syntyy edullista ja erittäin terveellistä ruokaa.

Aamu-tv
Jouko ja Raija Kivimetsä Aamu-tv:n vieraina.
Sienestys ja marjastus ovat loppukesän ja syksyn harrastuksia, mutta monia luonnon antimia voi jo kerätä. Villivihannesten keräilyn paras aika on juuri nyt. Omalta pihalta tai lähipuistosta voi löytyä vaikka minkälaista superruokaa. Villivihanneksista tietävät keräilijät ja kouluttajat Raija Kivimetsä ja Jouko Kivimetsä.

Erityisesti Etelä-Suomessa on nyt paras aika hortoilla eli kerätä villivihanneksia. Aamu-tv:ssä vierailleen terveystoimittajan ja tietokirjailijan Raija Kivimetsän mukaan hyvä esimerkki terveellisestä ja ilmaisesta ruoasta ovat voikukan lehdet.

– Voikukan lehdissä on paljon vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Niissä on paljon betakaroteenia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, kaliumia, K1:tä, magnesiumia, kalsiumia, eli aivan loistavat terveysvaikutukset. Ne puhdistavat maksaa ja verta sekä poistavat nesteitä kehosta. Voisi sanoa, että ne kaunistavat, mainostaa Kivimetsä.

Voisi sanoa, että ne kaunistavat.

Raija Kivimetsä

Suomessa on noin 500 eri voikukkalajia.

– Sellainen pyöreä ja ehytreunainen lajike maistuu ihanan herkulliselta, vinkkaa Kivimetsä.

– Nuoret ja pienet luonnonkasvikset ovat parhaita. Keväällä niissä on se potku vielä ja ne ovat parhaimmillaan, mutta toki niitä voi syödä pitkin kesää, Kivimetsä lisää.

Vuohenputki on rikkausruoho

Oman pihan hyviä antimia ovat myös muun muassa vuohenputki, ahomansikka, siankärsämö ja kuusenkerkkä. Moni pitää esimerkiksi vuohenputkea rikkaruohona ja riesana, mutta hortoilun opettajan, tietokirjailija Jouko Kivimetsän mukaan siitä voi tehdä erinomaista ruokaa.

– Vuohenputki on oma herkkuni. Minulla alkaa aivan sylki valua suupielistä, kun näen niitä. Se ei ole rikkaruoho, vaan rikkausruoho, jolla voi rikastaa ruokaa, sanoo Jouko Kivimetsä.

Vuohenputki on oma herkkuni. Minulla alkaa aivan sylki valua suupielistä, kun näen niitä. Se ei ole rikkaruoho, vaan rikkausruoho.

Jouko Kivimetsä

– Vuohenputkea voi käyttää salaattiin ihan semmoisenaan tai esimerkiksi kevätsipulin, sitruunan, oliiviöljyn ja suolan kera. Toki se sopii myös piirakoihin, keittoihin ja munakkaisiin loistavasti, vinkkaa Raija Kivimetsä.

"Ilmansaasteet eivät ole uhka"

Jouko Kivimetsän mukaan ilmansaasteiden vaikutuksista villiyrtteihin ei kannata Suomessa olla huolissaan.

– Nämä kasvit ovat aika vastustuskykyisiä ja ne ovat jokatapauksessa niin terveellisiä, että ilmansaasteet eivät ole uhkana mielestäni. New Yorkin keskuspuistossakin kerätään näitä, niin en näkisi mitään uhkaa niiden syömisessä Suomessa.

Kivimetsän mukaan oma piha on hyvä paikka opetella villiyrttien käyttöä.

– Oma piha on hyvä paikka aloittaa kerääminen, jos siellä käyttää lihasvoimaista tai sähkökäyttöistä ruohonleikkuria, eikä myrkytä nurmikkoa, Jouko Kivimetsä sanoo.

Raija Kivimetsä kuitenkin muistuttaa, että luonnonkasvien keräämiseen pätevät samat säännöt kuin sienestämisessä. Täytyy tuntea mitä kasveja kerää ja syö.

– Kannattaa ensin lähteä osaajan matkaan tai mennä kurssille. Ensin voi opetella tuntemaan muutaman kasvin ja käyttää niitä.