Hellekelit voivat olla kohtalokkaita auton akulle

Auton starttiakku joutuu usein tiukoille kovilla talvipakkasilla. Talvea kohtalokkaampi voi varsinkin vanhalle akulle kuitenkin olla pitkäkestoinen helle. Hyväkuntoinen ja ladattu akku sen sijaan selviää lähes säässä kuin säässä.

liikenne
Auton starttiakku
Pekka Sivukari / Yle

Monelle autoilijalle voi tulla yllätyksenä, että akku hiipuu kesäkelillä, eikä enää suostu latautumaan. Kesäiset helteet voivatkin tehdä starttiakusta selvää, kertoo yli 50 vuotta akkuyrittäjänä ollut joensuulainen Erkki Sinkkonen.

– Kuumuus tappaa akun. Pakkanen ei tapa, vaan akun teho häviää. Mutta kun akku kuumenee yli 43 asteen, niin silloin akussa alkaa tapahtua fyysistä tuhoa.

– Kuumuudessa kadonnutta tehoa ei saa elvytettyä, mutta kylmyydessä hävinnyt teho saadaan kylä takaisin, kertoo Sinkkonen.

Pitkä hellejakso siis saattaa saada aikaan akun ylilämpenemään ja akku hiljalleen hiipuu, kunnes lopulta lakkaa antamasta virtaa.

Jos akun vesimäärä on mahdollista tarkistaa, niin se kannattaisi tehdä viimeistään hellejakson aikana.

Moni auton akku on jatkuvasti alivarattuna

Erkki Sinkkosen mukaan nykyautot laitteineen syövät akkua jatkuvasti. Varsinkin, jos käytössä on heikko akku, niin ajamalla se ei enää ihan helposti lataudu täyteen virtaan.

Kuumuudessa kadonnutta tehoa ei saa elvytettyä

Erkki Sinkkonen

– Autoissa on nykyisin käytössä monenlaista tekniikkaa, joka syö akkua, vaikka auto ei liikkuisikaan. Talvella monilla on käytössää muun muassa polttoainekäyttöisiä lämmittimiä, jotka vievät virtaa.

Sinkkosen mukaan alivarattu akku ei lataudu täyteen pelkällä auton ajamisella, vaan se pitäisi ladata kunnollisella akkulaturilla. Halvat laturit lataavat aluksi hyvin, mutta lopulta latausteho laskee.

Erkki Sinkkosen mukaan kannattaa olla myös tarkkana akkujen suhteen, että akun kapasiteetti on juuri sitä, mitä akun etiketti lupaa.

Ennen akun vaihtoa kannattaa ottaa selvää, miten akun vaihto onnistuu, etenkin jos on kyse uudemmasta automallista. Joissakin autoissa akkukaapelin irrottaminen voi vaikuttaa auton elektroniikan toimivuuteen.