1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Näin otat onnistuneet juhlakuvat

Kesän juhlien valokuvaamista kannattaa miettiä jo ennen juhlatilan somistusta. Yhteiskuvat kannattaa ottaa ajoissa. Valokuvaaja Sonja Hagström antaa vinkkejä, joilla ylioppilasjuhlat taltioituvat onnistuneesti.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Valokuva – tallenteen nimen alkuosa kertoo jo olennaisimman asian onnistuneeseen otokseen. Kokkolalainen valokuvaaja Sonja Hagström painottaa, että luonnonvalossa syntyvät parhaat juhlaotokset. Kirkkaimpaan auringonpaisteeseen ei juhlakansaa kuitenkaan kannata johdattaa.

– Jos on kirkas auringonpaiste, silloin mennään varjoon. Aamupäivä tai myöhäinen iltapäivä ovat parhaita hetkiä kuvauksen kannalta. Keskipäivä kesällä on vaikea, koska aurinko on niin korkealla, silloin on suuri ylivalottumisen vaara.

Sisällä kuvattaessa kannattaa puolestaan huoneeseen päästää mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Tärkeimmät kuvauspaikat yhteiskuville on syytä miettiä etukäteen.

– Ylimääräiset roinat kannattaa siivota pois taustalta, jotka voisivat häiritä kuvassa myöhemmin. Kukkia ja lempiastiastot ja -esineet näkyville. Selkeät väritykset toimivat parhaiten, sisällä sohva on esimerkiksi usein hyvä. Ulkona vieraat kannattaa esimerkiksi johdattaa puun alle, neuvoo Hagström.

Kuvat ovat tärkeitä muistoja tärkeistä päivistä.

Hagström suosii kuvien rohkeaa rajaamista, jos taustalla on kaunis omenapuu, silloin kuva voi olla avonaisempi. Rajauksessa on huomioitava, ettei kuvan reunoilta pilkota ylimääräistä kuten hiekkalaatikon reunusta tai pihakeinun tolppaa.

Yhteiskuville riittävästi aikaa

– Yhteiskuvat ovat kaikille tärkeitä, mutta ne jäävät usein viimeiseksi. Itse patistan juhlavieraat yhteiskuviin aikaisessa vaiheessa, että ne eivät unohdu eikä tarvitse kiireellä miettiä, keitä halutaan millaiseen kuvaan, muistuttaa valokuvaaja Sonja Hagström.

Kuvaustilanteesta kannattaa tehdä rento, Hagström pyrkii tutustumaan kuvattaviin ja viettämään heidän kanssaan aikaa ennen kameraan tarttumista.

– Välillä näytän heille kuvia, että jännittäjätkin huomaavat, että tämä on juttu, se ei ole niin vaarallista.

Juhlat kannattaa taltioida valokuvin mahdollisimman laajasti. Juhlapöytä, tilannekuvia keittiöstä, juhlijoita yhdessä ja erikseen, jos talossa on lemmikkieläimiä, ne voi ottaa mukaan kuviin, neuvoo Hagström.

– Ei ole mitään, mitä ei voisi kuvata, mielikuvitus on rajaton. Kuvat ovat tärkeitä muistoja tärkeistä päivistä.