1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Huuliharppu hurmaa Lappeenrannassa

Huuliharppu näyttää helpolta soittimelta, mutta senkin oppimiseen kuluu helposti vuosikausia. Lappeenrannassa huuliharppukulttuuria pitävät yllä Saimaan harpistit ry.

Saimaan harpistit
Veikko Huoso, Markku Himanen, Mauno Hongisto kävivät soittamassa Linnoituksessa. Kuuntele musisointia kuvasta.
Saimaan harpistit
Veikko Huoso, Markku Himanen, Mauno Hongisto kävivät soittamassa Linnoituksessa. Kuuntele musisointia kuvasta.

Hieman vajaa kymmenen vuotta Mauno Hogisto sitten rohkaistui. Hän soitti Etelä-Karjalan Radion lähetykseen ja etsi itselleen huuliharpun soittokavereita. Kavereita löytyi ja nyt Saimaan harpistit ry on parinkymmenen soittajan joukko, joka kerran viikossa harjoittelee ja esiintyykin varsin usein.

– Tulevan kesän keikkakalenteri on varsin täysi. Kesäkuun 10. päivä ollaan Iitiän lavalla, sen jälkeen lähdemme Mikkeliin. Ja sitten osa porukasta lähtee Haapamäelle munnaritreffeille ja osa lähtee Pärnuun kansanmusiikkifestivaaleille, kertoo Saimaan harpistien puheenjohtaja Markku Himanen.

Saimaan harpisteilla on useita erilaisia huuliharppuja. Tavallisen kromaattinen lisäksi on diatoninen huuliharppu,  vatupassin kokoinen sointuhuuliharppu ja paksu bassoharppu. Lisäksi keikalla ovat mukana säestäjänä kosketinsoittaja ja rumpali.

– Monta vuotta menee, ennen kuin oppii soittamaan oikein hyvin, kertoo Mauno Hongisto.

Saimaan harpisteista  Etelä-Karjalan Radion Treenikämppä-ohjelmassa vierailivat Markku Himanen (huuliharppu), Mauno Hongisto (huuliharppu) ja Veikko Huoso (kitara).