1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maalaispojasta tuli näyttelijä: "Ravaan satoja metrejä ennen esitystä"

Suur-Miehikkälän kylästä kotoisin olevan Antti Peltolan ensimmäinen vuosi Teatterikorkeakoulussa on ohi. Nyt hän on ensimmäistä kertaa tosipaikassa. Monologi paroni von Münchausenista saa ensi-iltansa kotikylässä.

Kotimaan uutiset
Antti Peltola
Anna-Leena Ilmarinen

26-vuotias Antti Peltola pääsi Teatterikorkeakouluun viime keväänä. Ensimmäinen vuosi hujahti niin nopeasti, ettei sitä oikein edes huomannut.

– Syksy oli hyvin fyysinen. Kohotimme kuntoa ja improvisointia oli aika paljon. Nyt keväällä tehtiin ensimmäisen vuoden päänäytelmää, siinä oli enemmän näyttelijän työtä, Peltola kertaa.

Nuorukaisen tie kohti Teatterikorkeakoulua alkoi jo pikkupoikana. Hän innostui ala-asteen joulunäytelmistä ja ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui kaverin kanssa Suur-Miehikkälän seurantalolla.

– Teimme esitysnumeron, jossa minä esitin pientä poikaa ja kaveri esitti pojan äitiä. Siinä ei ollut päätä eikä häntää, mutta jotenkin innostuin siitä. Kivaa on ollut, niin en ole lopettanut.

Leikkaukset roolista toiseen haastavia

Ympyrä sulkeutuu lauantaina, kun Peltola palaa kotikylän seurantalolle paroni von Münchausenina.

Esityksen nimihenkilö on mahtailevista ja todennäköisesti paikkansapitämättömistä sotatarinoistaan tunnettu, 1700-luvulla elänyt vapaaherra. Monologin treenaamisessa on riittänyt työtä.

– Aika paljon on ollut tekstiä opeteltavana ja tekemiset päälle. Leikkaukset ovat haastavia, kun paroni vaihtuu lennossa paronista johonkin toiseen henkilöön.

Edessä on kesän aikana kahdeksan esitystä. Etenkin ensi-ilta on saanut perhoset pyörimään vatsassa.

– Koko viikko on ollut jollakin tavalla paniikinsekainen. Alkaa tärisyttää heti, kun ryhdyn miettimään huomista päivää. Kun esitys on omassa kotikylässä, niin se nostaa jännitystä entisestään. Aika paljon tuttuja tulee katsomaan.

Adrenaliini on voimavara

Jännitystä nuori näyttelijä purkaa ennen esitystä liikkumalla – eikä mitenkään hillitysti.

– Olen ravaaja. Ramppaan satoja metrejä edestakaisin ennen esitystä. Siten saa adrenaliinia päälle ja se yhdistettynä jännitykseen on ehkä voimavara, Peltola miettii.

Paroni von Münchausen ...totta kai... -monologin on käsikirjoittanut ja ohjannut Joel Elstelä.

Suur-Miehikkälän lisäksi esitys nähdään kolmesti Peltolan kotiteatterissa Haminassa. Myöhemmin kesällä ohjelmassa on vielä neljä esitystä Helsingissä Kivinokan kesäteatterissa.

Lue seuraavaksi