Koulujen jämäruokien jakamisesta tulossa pysyvä ilmiö

Kotkassa koulujen oma väki on voinut ostaa ylijäänyttä ruokaa kevään ajan. Ensi syksynä jämäruokien myynnistä on tulossa pysyvä käytäntö. Myös Kouvolan koulut alkavat lahjoittaa ylijäänyttä ruokaa hyväntekeväisyyteen.

ruoat
Nainen nostaa ruokaa muoviastiaan
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Ylijääneen kouluruoan myynnistä on tulossa pysyvä käytäntö Kotkassa. Paikalliset koulut ovat myyneet ylijäänyttä ruokaa esimerkiksi koulujen henkilökunnalle keväästä lähtien.

– Ruokaa jää yli hyvin vaihtelevasti, mutta keskimäärin ruokaa on myyty kouluissa 2–7 purkkia päivässä, kertoo palvelupäällikkö Kaisa Havana Kymijoen Ravintopalveluista.

Kokemukset ovat olleet sen verran hyviä, että ruoan myynti jatkuu jälleen ensi syksynä. Ruokaa myydään edelleen vain koulun omalle väelle.

– Koulut itse määräävät, keitä rakennuksessa on ja kenelle ruokaa myydään, sanoo Kaisa Havana.

Oppilaiden jämäruoat hyväntekeväisyyteen

Kouvolassa oppilailta ylijäänyttä ruokaa aletaan lahjoittaa ensi syksynä lähtien hyväntekeväisyyteen.

Kaupunki on tiedustellut paikallisten yhdistysten halukkuutta jakaa ruokaa. Mukaan on pyydetty muun muassa korttelikoteja ja kyläyhdistyksiä, jotka hakisivat ruoat koulujen keittiöiltä ja hoitaisivat jakelun itsenäisesti.

Tähän mennessä ainakin kaksi järjestöä on ilmoittanut halukkuudestaan hakea jämäruokia kouluilta.

– Ainakin Voikkaan eläkeläiset ja Käpylän kirkon seurakunta ovat ottaneet yhteyttä. Mukaan mahtuisi jopa 10–15 järjestöä, kertoo Kouvolan ruokapalvelupäällikkö Auli Windt.

Ylijäänyttä ruokaa on myyty muualla Suomessa esimerkiksi Jyväskylässä, Kuopiossa ja Hollolassa.