Arktisten lintujen muutto herätti ihastusta Virolahdella

Runsaat sata alakoululaista seurasi lintujen muuttoa Leerviikissä Virolahdella. Koulupäivä luonnon helmassa sai koululaisilta varauksettoman suosion.

Kotimaa
Koulupoika katselee kaukoputkella muuttavia lintuja.
Mika Moksu / Yle

Virolahdella Leerviikin virkistysalueen yllä lentää pohjoiseen muuttava parvi kanadanhanhia. Kova kaakatus täyttää tienoon, kun monikymmenpäinen hanhilauma taittaa matkaansa lisääntymisalueelleen.

Virkistysalueen parkkipaikalle kurvaa linja-auto kyydissään virolahtelaisia alakoululaisia. He tulevat tutustumaan luontoon osana opetustaan. Väki purkautuu ulos bussista, ja pian hanhien meteli peittoutuu iloisten lasten riemunkiljahduksiin.

Virolahdella on järjestetty Arktika-päiviä jo kymmenen vuotta. Osana sitä koululaiset pääsevät tutustumaan arktisten lintujen muuttoon. Tapahtuman yhteydessä on monen eri vapaaehtoisryhmän väkeä. Riistanhoitoyhdistys esittelee metsästyskoiria ja pienpetojen loukkupyyntiä, partiolaiset puu- ja eläinlajien tunnistamista.

– Tämä todellakin voittaa tavallisen koulupäivän, sanoo virolahtelainen Onni Ala-Turkia.

– Meille näytettiin ansoja ja ollaan opittu linnuista, se on kivaa, sanoo puolestaan Joni Tolsa.

Arktika-päivien järjestäminen sai alkunsa paikallisten kyläläisten aktiivisuudesta. Vuosikymmenen aikana tapahtuma on paisunut ja väkeä käy Leerviikissä tungokseksi asti.

Kunta on lähtenyt puuhaan mukaan lähinnä henkisenä tukijana.

– Kun tapahtuma on kasvanut, olemme halunneet tarjota kävijöille palveluita. Paikalliset yrittäjät hyötyvät, mutta mitään markkinatapahtumaa tästä ei haluta, painottaa Virolahden kunnan matkailusihteeri Anu-Leena Lintunen.

Vaikka koululaisille luokasta ulos pääseminen on aihe riemuun, saa luontopäivästä oppiakin.

– Tottakai täällä oppii, esimerkiksi linnuista, sanoo virolahtelainen Oili Kinnunen.

– Linnut ja meri kiinnostavat. Oli aika jännää seurata pesällään olevaa kalalokkia kaukoputkella, kertoo Hanna Varjakoski.