Vinkki parvekeviljelijöille: tomaatti voi juoda kolme litraa päivässä

Parvekeviljely ja kasvien tuominen muihinkin pieniin tiloihin kasvattaa suosiotaan. Enää ei tarvitse omistaa puutarhaa ryhtyäkseen viljelijäksi. Lasitettu parveke on kuitenkin melko kuuma kasvupaikka. Kasvit vaativat ahkeraa kastelua.

Puutarhuri Johanna Sillgren esittelee kesäkukkia
Parvekeviljely ja kasvien tuominen muihinkin pieniin tiloihin kasvattaa suosiotaan. Enää ei tarvitse omistaa puutarhaa ryhtyäkseen viljelijäksi. Lasitettu parveke on kuitenkin melko kuuma kasvupaikka. Kasvit vaativat ahkeraa kastelua.

Yrttien ja kesäkukkien kasvattaminen omalla parvekkeella tai patiolla on yksi kevään puutarhatrendeistä. Uudessakaupungissa työskentelevä Johanna Sillgren on huomannut tämän ja puhuukin Uudenkaupungin lauantain kukkamessuilla parveke- ja patioviljelystä.

– Voidaan laittaa vaikka marjapensas parvekkeelle ruukkuun, että saadaan vaikka mustaherukkaa. Voidaan laittaa kiwiä tai viinirypäle kasvamaan. Kannattaa miettiä, mitä muuta on kuin nämä perinteiset kasvit, kertoo Sillgren.

Tomaatteja, basilikaa ja salviaa esimerkiksi voi viljellä omalla parvekkeella.

– Täytyy huolehtia, että multa on hyvää. Kesäkukkamulta on siitä hyvää, että siellä on valmiina kastelukiteitä. Jos kastelee liikaa, se imee kosteutta ja jos on vähän laiska kastelija, kiteet luovuttavat vettä, kertoo Sillgren.

Viljelijän täytyy myös huolehtia, että multatilaa on tarpeeksi, ettei tarvitse kastella niin usein. Puutarhuri neuvoo myös yhdistelemään kukkia ja yrttejä.

– Otetaan tämä pieni ruukku pois ja laitetaan sinne uuden mullan joukkoon, neuvoo Sillgren.

Parveketomaatti voi siemaista päivässä kolme litraa vettä

Monet pohtivat, mitkä kasvit sopivat tulikuumalle lasitetulle parvekkeelle. Puutarhuri Sillgren kertoo, että yrtit, tomaatit, kurkut, chilit ja paprikat tykkäävät lämmöstä eli ne sopivat kuumalle parvekkeelle.

– Aina kun on lasitettu parveke, täytyy muistaa, että siellä lämpö saattaa nousta liian korkeaksi. Tuulettamisesta on huolehdittava, neuvoo Sillgren.

Kasveja ei luonnollisestikaan saa jättää kuumalle parvekkeelle päiväkausiksi ilman kastelua.

Kuumimpaan aikaan melkein saa katsoa aamulla sen vesitilanteen ja vielä illalla.

Johanna Sillgren

– Kuumimpaan aikaan melkein saa katsoa aamulla sen vesitilanteen ja vielä illalla. Tomaatti saattaa kuumimpaan aikaan juoda parhaimmillaan kolmekin litraa vettä, kertoo Sillgren.

Jos parveke on etelään päin ja sijaitsee korkealla, kasveja voi varjostaa. Puutarhuri pääsee helpommalla ja kasvit voivat paremmin.

Uudenkaupungin Kukkamessut 24.5. kello 9-16.