1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äijätiimeissä rukataan ruokailutottumuksia

Mikkelin ammattikorkeakoulun hankkeessa pyritään muokkaamaan työpaikkaruokailua miesvaltaisilla työpaikoilla.

Äijätiimi-hankkeen avulla pyritään kehittämään työpaikkaruokailua. Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Ahlstömin Mikkelin tehdas on yksi Mikkelin ammattikorkeakoulun äijähankkeessa mukana olevista työpaikoista. Tarkoituksena on ruuvata miesten ruokailutottumuksia parempaan suuntaan. Kaikki tieto ei tule annettuna, vaan äijien on myös tarkoitus pohtia itse työaikaista ruokailuaan.

– Aina on tarvetta katsoa mitä laittaa suuhunsa. Vihanneksia juureksia lisää,  niitä ei tule koskaan syötyä liikaa, toteaa Teemu Lampinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahoittamassa kokeilussa on mukana neljä miesvaltaista työpaikkaa.  Hankkeessa annetaan eväitä työssäkäyville miehille siitä, kuinka esimerkiksi syödä kevyesti vuorotyössä.

Annoskoot liian suuria

THL:n selvitysten mukaan henkilöstöravintoloissa lounastavien valinnat ovat lähempänä ravintosuosituksia kuin muualla lounastavilla mutta toisaalta annoskoot ovat monilla helposti liian suuria.

– Annoskoot saattavat olla jopa moninkertaisia suosituksiin nähden, kertoo THL:n johtava tutkija Ritva Prättälä.

Työpaikat on havaittu hyviksi paikoiksi vaikuttaa myös työajan ulkopuolisiin ruokailutottumuksiin.

– Se tutkimustieto mitä meidän talossa on vuosien saatossa kerätty työaikaisesta aterioinnista viittaa kyllä siihen, että sillä on merkitys esimerkkinä siihen mitä sitten kotona halutaan lautaselle, kertoo Ritva Prättälä.

Kokeilu kestää syksyyn 2016

Miesten ruokailutottumuksiin liitetään pinttyneesti rasvaa tihkuvan lihapiirakkaisia mielikuvia. Ahlströmin työpaikkaruokalassa vihreää löytyy jo nykyään lautasen reunalta.

–Parempaan suuntaan on kyllä menossa, että lihapiirakoita on aikaisemmin mennyt ja nyt on vähentymään päin menossa, kertoo palveluvastaava Anne Nykänen Ahlströmin Mikkelin tehtaan työpaikkaruokalasta.

Kokeilu päättyy syksyllä 2016. Silloin nähdään mihin suuntaan miesten ruokailu on kehittynyt.

– Toivotaan, että moni on muuttanut parempaan suuntaan ruokailutottumuksiaan ja se myös jatkuu sen jälkeen, kertoo Petri Tarkiainen.