Stockmannin väistyvä toimitusjohtaja: Muiden yhtiöiden hallitukset kiinnostavat

Stockmannin väistyvä toimitusjohtaja Hannu Penttilä kertoo, että häntä kiinnostaa työskentely muiden yhtiöiden hallituksissa. Ajatuksissa siintävistä yhtiöistä hän ei pukahda mitään, kuten ei myöskään Stockmannin tulevasta strategiasta.

talous
Toimitusjohtaja Hannu Penttilä esitteli Stockmannin osavuosikatsauksen Helsingissä 13. elokuuta 2014.
Toimitusjohtaja Hannu Penttilä esitteli Stockmannin osavuosikatsauksen Helsingissä 13. elokuuta 2014.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Kauppakonserni Stockmannin toimitusjohtajan Hannu Penttilän olo on haikea. Takana on lähes 40 vuoden ura Stockmannin johtotehtävissä, ja vuodenvaihteessa siintää eläköityminen.

– On tämä vähän haikeaa. Nyt on tullut iso rupeama tehtyä, Penttilä sanoo Ylelle.

Penttilä ei jää eläkepäivillään toimettomaksi. Hän jatkaa edelleen Nokian Renkaiden hallituksessa, ja myös muiden yhtiöiden hallituspaikat kiinnostavat.

– Nyt jää kapasiteettia työskennellä muiden yhtiöiden hallituksissa.

Penttilä ei kommentoi yhtiöitä, joiden hallituksessa hän haluaisi työskennellä. Kuitenkin yhtiöiden Venäjä-strategiat kiinnostavat.

Stockmannilla uuden johtajan aika

Stockmann ilmoitti perjantaina aamupäivällä, että yhtiö aloittaa ”strategian arviointi- ja muutosprosessin”. Yhtiö arvioi, että uudella strategialla on merkittäviä muutoksia konsernin liiketoimintaan.

Ilmoituksen jälkeen eri lehdissä on spekuloitu, mitä tällä tarkoitetaan. Rohkeimpien arvioiden mukaan Stockmann vetäytyy kokonaan Venäjältä, konserni sulkee osan tavarataloistaan Suomessa tai se keskittyy vain tiettyjen tuoteryhmien myyntiin.

Penttilä ei kommentoi uutta strategiaa sanallakaan, sillä hän ei ole toimitusjohtajana toteuttamassa sitä. Jotakin voi silti päätellä Penttilän sanoista Suomen ja Venäjän markkinoista.

– Suomi on ylivoimaisesti huonoin markkina-alue. Täällä kuluttajat ovat laittaneet lukkojarrutuksen päälle, Penttilä sanoo.

Vaikeuksia on myös Venäjällä. Ruplan arvo on heikentynyt, mikä on näkynyt paitsi kuluttajien ostovoimassa mutta myös Venäjän tavaratalojen katteissa.

Vuoden jatkoaika ei riittänyt

Stockmann on tehnyt suuria investointeja viime vuosina. Konserni on laittanut paukkuja liiketoimintaan Pietarissa, Helsingin päätavarataloon ja muotiketju Lindexiin, jonka se osti vuonna 2007.

Penttilän piti jäädä toimitusjohtajan paikalta jo keväällä 2013. Penttilä halusi kuitenkin jäädä yhtiöön tarkkailemaan, alkavatko suurinvestoinnit ”tuottaa hedelmää”.

– Ei kukaan oikein osannut arvioida, millaisia vaikutuksia Lehman Brothersilla oli.

Lehman Brothersin vaikeuksia pidetään symbolisena merkkinä finanssikriisin alkamisesta. Viime vuosi näytti Penttilän mukaan paremmalta, ja joidenkin vuosineljänneksien tuloksia pidettiin merkkeinä finanssi- ja eurokriisin taittumisesta.

Venäjän talouden heikko kehitys ja Ukrainan kriisi kuitenkin vesittivät toiveet paremmasta. Penttilä ei silti pidä investointeja virheratkaisuna.

– Pietarin tavaratalot ovat vetäneet Venäjän kauppaamme ja Lindex on kannatellut Stockmannia.