Meidät tunnetaan Euroopassa tiukasta linjasta – "Suomi on yhä mysteeri"

Ulkomaalaisten EU-kirjeenvaihtajien mukaan Suomi ei ole kovin suosittu talousvaikeuksissa rämpivissä EU-maissa, sillä Suomi tunnetaan kovasta talouspolitiikasta. Pressiklubin erityisjaksoissa puhuttaa tänään perjantaina myös populismi.

Kotimaa
vieraita pressiklubin lähetyksessä
EU-kirjeenvaihtajia Jaakko Loikkasen juontamassa Pressiklubin erikoislähetyksessä: Marco Zatterin, La Stampa, Valentina Pop, EU Observer, Daniel Rosario, freelancer (selin) ja Cerstin Gammelin, Suddeutsche Zeitung (selin).
Pepunvilautuksia, riimittelyä ja lohdutuslauluja Youtubeen. Euroehdokkaat innostuvat mitä mielikuvituksellisempiin temppuihin eurovaalihuuman tuoksinassa.

Pressiklubin erikoislähetyksessä Jaakko Loikkasen vieraana nähdään tänään perjantaina joukko EU-kirjeenvaihtajia, romanialainen Valentina Pop EU Observerista, italialainen Marco Zatterin La Stampasta, saksalainen Cerstin Gammelin Suddeutsche Zeitungista ja freelancerina toimiva Daniel Rosario Portugalista. Heidän mukaansa Suomi tunnetaan EU:ssa Saksan talouspolitiikan tukijana.

– Talouskomissaarina Olli Rehn on tunnettu, mutta hän ei ole kovin suosittu Etelä-Euroopassa. Itse Suomi ei ole kovin tunnettu maa, jonkinlainen mysteeri se on yhä, Valentina Pop pohtii.

Marco Zatterinin mukaan Suomen vetämä tiukka linja voi kostautua, jos Suomi itse joskus ajatuu talousvaikeuksiin.

– Komissaari Olli Rehn on säästöpolitiikan kasvot.

Cerstin Gammelin pitää pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) tulevaisuutta mielenkiintoisena.

– On hieman yllättävää, että istuva pääministeri eroaa ja hakee sitten huippuvirkaa EU:sta. Ehdottomasti seuraamme, miten Kataisen käy, Suomi on ajatuksissamme, Gammelin sanoo.

Vaalisirkusta, mutta vähän konkretiaa?

Suomessa vaalikampanjointi on ollut kovin värikästä: on runoja, lauluja ja hassuja iskulauseita. Pressiklubissa pohditaan tänään, onko vaalisirkuksen avulla vaiettu joistain poliittisista aiheista. Ruben Stillerin vieraina ovat Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Annamari Sipilä, Lännen Median projektipäällikkö Matti Posio ja historian professori Markku Kuisma. He tuumivat, että konkretia ja suuret linjat ovat ainakin monelta ehdokkaalta puuttuneet.

– Pitäisi muistaa eurooppalaiset arvot, katsoa isoa kuvaa. Eurooppa ei ainakaan minulle ole vain vakausmenetelmä, vaan jotain enemmän, sanoo Matti Posio.

Äänestysprosentin ennakoidaan jälleen jäävän Suomessa kovin alhaiseksi.

– Syyttelemättä sanoisin, että ihmiset ovat laiskoja. Eivät he piittaa. EVVK, pohtii Markku Kuisma.

– Minä kieltäydyn syyttämästä kansalaisia siitä, että he eivät puhu EU:sta joka kadunkulmassa. Oikeastaan se on hyvä merkki, se tarkoittaa, että EU toimii ja ihmisillä on oikeastaan kaikki aika mukavasti, sanoo Annamari Sipilä.