Rakkaudella pidetty juhlavaate kestää aikaa

Jos on hankkinut kalliin asun, sitä ei kannata jättää kaappiin pölyttymään. Asusteilla ja pienillä lisäyksillä vaate muuttaa ilmettään tilanteen mukaan. Ja kun hankkii uutta, kannattaa miettiä, millainen asu näyttää omalta vielä vuosienkin jälkeen.

ilmiöt
Vaatemyyjä Hanna Kaitila esittelee juhlamekkoa.
Tuija Veirto / Yle

Juhlavaate kaipaa käytön jälkeen huoltoa. Silkki ja villa huoltavat itse itseään, mutta vaativat vähintään tuuletusta. Suoraa auringonpaistetta kannattaa välttää.

– Vaatetta ei saa ikinä laittaa suoraan päältä pois ottamisen jälkeen kaappin. Se kannattaa tarkastaa, huoltaa ja viedä tarvittaessa pesulaan.

Silkin rasvatahroihin ammattilaisen hätäapu on räätälinliitu, mutta perunajauho ajaa Hanna Kaitilan mukaan melkein saman asian.

– Sirottele kevyesti tahran päälle. Älä hiero, vaan anna imeytyä yön yli ja sen jälkeen pöllyttele kevyesti kankaan toiselta puolelta tahrasta pois. Usein jo tämä saattaa auttaa.

Hikoiluläkkien varalle Hanna Kaitila suosittelee paikoilleen ommeltavia kainalolappuja.

– Takuuvarma kikka, jota myös teattereissa käytetään.

"Leninkiä on pesty harkiten mutta tuuletettu"

Lahtelaisessa vaateputiikissa myymälänhoitajana työskentelevä Hanna Kaitila sai vastikään lahjaksi isoäitinsä juhlaleningin. 1950-luvulla valmistettu leninki on edelleen priimakunnossa.

– Leninkiä on hoidettu rakkaudella. Sitä on pesty harkiten, mutta tuuletettu ahkerasti.

Vaikka juhlapukeutuminen on pintamuotia konservatiivisempaa, sekin heijastaa Kaitilan mukaan aikaansa.

– Tällä hetkellä esimerkiksi hääpukeutumisessa suositaan pitkää ja laskeutuvaa, vähän rennompaa maksimekkotyyliä. Pitsi on edelleen pinnalla, samoin väreistä hillityt nudensävyt. Miehillä pukukoodi on tumma.

Perusjuhlissa naisten leninki on lyhyt. Miesten juhlavaatteissa pinnalla on Kaitilan mukaan rento, samart casual -tyyppinen pukeutuminen.

– Värikirjo on laaja eikä kaiken tarvitse olla siitä juhlavimmasta päästä. Rohkea yhdistely on tätä päivää, mutta kannattaa muistaa, että klassiset mallit ovat aina muodissa.

Housupuvussa vaikka presidentinlinnaan

Hanna Kaitila on kouluttautunut yksilöllisen pukeutumisen artesaaniksi. Sen ohella hän on vaate- ja tekstiilitekniikan insinööri ja tuntee materiaalit.

Juhla-asu ja värit kannattaa Kaitilan mukaan valita oman persoonan ja mieltymysten mukaan. Etukäteen on syytä miettiä, paljonko on valmis vaatteesta maksamaan ja sitä huoltamaan.

– Leninki on juhlavaatteena naiselle aina hyvä ja varma valinta. Tiedän kuitenkin monia, jotka eivät suostu leninkiä päällensä laittamaan.

Housutkin sopivat naisille vaikka presidentinlinnaan, jos vain asu on muuten sopiva ja juhlava.

– Etiketti ei sitä todistetusti kiellä, Kaitila naurahtaa.

Silkkiä iholla

Materiaaleista silkki on juhla-asussa Hanna Kaitilan mielestä ehdoton.

– Silkissä on kaunis luontainen kiilto, jota esimerkiksi polyestersatiini ei pysty ikinä jäljittelemään. Sillkki tuntuu myös päällä miellyttävältä. Se on arka materiaali, mutta antaa ehkä jo siinä käytösmallia.

Pellava sopii Kaitilan mukaan "vähän rennommalle ihmistyypille".

– Pellavassakin on parhaimmillaan hieno kiilto, mutta materiaalin rypistymistä pitää sietää. Pellavaisia asuja kannattaa myös rohkeasti yhdistellä muihin kangaslaatuihin.

Uudemmista materiaaleista viskoosisatiini saa vaatteiden ammattilaiselta kehuja.

Vaatetta ei saa ikinä laittaa suoraan päältä pois ottamisen jälkeen kaappin. Se kannattaa tarkastaa, huoltaa ja viedä tarvittaessa pesulaan.

Hanna Kaitila

– Viskoosisatiinissa yhdistyvät puuvillan ja polyesterin hyvät ominaisuudet. Jos etsii helppohoitoista, monikäyttöistä vaatemateriaalia, se on nappivalinta.

Jos on hankkinut kalliin juhlavaatteen, sitä ei kannata jättää kaappiin pölyttymään. Asua voi päivittää ja uudistaa erilaisilla asusteilla, hatuilla, koruilla, huiveilla, moneen käyttöön.

Kaitila usuttaa pitämään silmät auki ja etsimään ideoita vaikkapa netistä.