1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinkosuojavaatteista apua, muttei autuutta – "Pitkälti pärjää tavallisilla vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla"

Syöpäyhdistyksen ylilääkäri muistuttaa, että lapsia suojattava auringolta muutenkin kuin teknisillä vaatteilla. Vaatevalmistaja toteaa, että UV-suojavaatteet ovat huolettomia ja kestäviä.

ilmiöt
Väkeä kesäisellä uimarannalla.
Eveliina Niskanen / Yle

Moni vanhempi kaihtaa kemikaalien pelossa aurinkorasvoja ja hankkii lapsilleen aurinkosuojavaatteita. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri ei pidä UV-suojavaatteita Suomen oloissa välttämättöminä.

– Ensisijaisesti pitää välttää pienten lasten oleskelua keskipäivän intensiivisessä auringossa kello 11 – 15 välillä. Muuten pärjää pitkälti tavallisilla vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla. Voiteita voi hyvin käyttää apuna, joskaan ei ihan pienimmillä, syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo linjaa.

Teknisistä vaatteista on hyötyä, mutta niiden antamaan suojaan ei voi ylilääkärin mukaan tuudittautua.

– Lasten iho on ohuempi ja herkempi kuin aikuisella ja siksi sitä on suojattava huolella. Esimerkiksi aurinkosuojapaidan ja -shortsien ulkopuolelle jäävät kädet, jalat ja pää, jotka pitää muistaa suojata hyvin, Vuoristo muistuttaa.

Suojavaatteet myyvät hyvin

Aurinkosuojavaatteiden tutkimus on saanut alkunsa Australiassa – Suomessa valmistus on alkanut vasta viime vuosina. Reiman aurinkosuojavaatteet tuotiin markkinoille 2011.

– Niille tuntui olevan kysyntää. Tilausmäärät ovat olleet koko ajan kasvussa ja nyt mallistoa on laajennettu uima-asuista aurinkosuojattuihin ranta- ja kesäpukeutumiseen, kertoo Reiman viestintäpäällikkö Riika Paakkunainen.

Monelta löytyvät kesäisin t-paidan rajat käsivarsista, koska kaikki vaatteet suojaavat auringolta jonkin verran.

– Tavallisen puuvillapaidan aurinkosuojakerroin on kahdeksan. UV-suojatuilla vaatteilla voidaan saavuttaa jopa kerroin 50, tietää yliopistonlehtori Marja Rissanen Tampereen Teknillisen yliopiston materiaaliopin laitokselta.

Tavallisen vaatteen antama suoja riippuu mm. neuloksen tiheydestä ja väristä. Aurinkosuojavaatteissa käytetään apuna kemikaaleja.

– Valmistusvaiheessa tekokuidun sisään lisätään UV-suoja-aineita, jotka ovat hyvin pysyviä. Toinen tapa on viimeistellä valmis kangas suoja-ainella, joka kuluu pesujen myötä pois, Rissanen selittää.

Reimalla kuidun sisään laitetaan kehruuvaiheessa titaanidioksidia.

– Se on valkoinen väriaine, joka heijastaa auringonsäteilyn pois vaatteesta, viestintäpäällikkö toteaa.

Suoja kestää käyttäjältä toiselle

Reimalla aurinkosuojavaatteet nähdään arkivaatteeina, jotka helpottavat kesän pyykkirumbaa.

– Suurinta osaa aurinkosuojavaatteistamme voi käyttää ulkona leikkiessä tai vaikkapa huvipuistossa, jossa ollaan välillä vedessä, hiekassa ja milloin missäkin. Vaate kuivuu nopeasti ja tuntuu viileältä, kun aurinko heijastuu pois vaatteesta, Paakkunainen sanoo.

Vaatevalmistaja lupaa aurinkosuojavaatteen kestävän lapselta toiselle.

– Kuidun sisällä olevaan suoja-aineeseen kulutus tai kankaan nyppääntyminen ei vaikuta. Aurinkosuojavaatteemme on tehty polyamidista, joka on hurjan kestävää. Suojaus ei häviä myöskään pesuissa kuidun sisältä, Reiman viestintäpäällikkö vakuuttaa.

Lue seuraavaksi