1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koko kansan kirpputorilla ennätysmäärä myyjiä

Lauantaina järjestettävään Siivouspäivään on rekisteröity jo noin 4 500 myyntipöytää. Kokeneet myyjät muistuttavat ottamaan kolikoita ja kassin mukaan, jotta tavara vaihtaa omistajaansa mahdollisimman sutjakkaasti.

Kotimaan uutiset
Siivouspäivän etkot Lasinpalatsin aukiolla Helsingissä.
Siivouspäivänä kuka tahansa voi myydä tavaroitaan missä tahansa.Amparo Espana Llopis

Lauantaina Siivouspäivänä kirpputoripöydät valtaavat Suomen. Siivouspäivä on kirpputoritapahtuma, jossa turhat tavarat kannetaan kaapista ulos pihalle myyntiin. Tapahtuma on avoin kaikille koko Suomessa.

Viidettä kertaa järjestettävään tapahtumaan on osallistumassa jopa 10 000 myyjää, kertoo tapahtuman tuottaja Jaakko Blomberg. Hänen mukaansa tapahtuma sai alkunsa Facebook-keskustelusta, jossa yksi järjestäjistä valitteli tavarapaljoutta.

- Koska tällaista kierrätyspäivää ei ollut, päätimme tehdä sen itse, Blomberg sanoo.

Pitkäkin mies löytää vaatteet

Siivouspäivään on Blombergin mukaan helppo osallistua. Myyjäksi haluavan täytyy rekisteröidä myyntipöytänsä Siivouspäivän verkkosivulta löytyvään karttaan, jonka jälkeen voi vapaasti myydä käytettyjä tavaroita. Rakennusviraston ohjeen mukaan liikennettä ei saa haitata eikä nurmikoita vahingoittaa.

Vahvasti verkossa markkinoitu tapahtuma saa pohtimaan, onko tapahtuma varmasti tarkoitettu kaikenikäisille.

- Kaikki suomalaiset ovat lähteneet hyvin mukaan, niin nuoret kuin vanhat, sekä miehet että naiset. On todella hyvä, että miehet ovat alkaneet ottaa osaa tapahtumaan. Itsekin ostan kaikki vaatteeni nykyisin Siivouspäivänä, vaikka olen 193 senttiä pitkä mies. Yleensä en löydä kirpputoreilta vaatteita, mutta Siivouspäivänä löydän.

Pyörän pumppu ja sveitsiläinen lehmänkello

Tapahtumaan neljättä kertaa osallistuvat Henriika Tulivirta ja Niina Savilakso ovat etsineet hyviä myyntitavaroita kaappien kätköistä jo muutaman viikon.

- Kirjoista on hankala luopua. Meidän piti sopia, kuinka monta kirjaa laitetaan pois, sillä luen aivan jatkuvasti. Kun tila loppuu, niin on pakko laittaa tavaroita myyntiin. Meiltä löytyy kirjojen lisäksi vinyyleitä, vaatteita, elokuvia, lautapelejä, pyörän pumppu ja sveitsiläinen lehmänkello. Eli ihan kaikkea laidasta laitaan, Tulivirta kertoo.

Tulivirta ja Savilakso sanovat, että turhan korkeita hintoja ei kannata tavaroille laittaa. Suurin osa tavaroista myydään parilla eurolla ja tinkiä saa, sillä myyjät eivät halua kantaa tavaroita takaisin kotiinsa.

Pidetään paikat siistinä

Myymättä jääneitä tavaroita ei kuitenkaan jätetä kadulle. Tapahtuman järjestäjät ovat varanneet suosituimmille myyntialueille kierrätyspisteitä, jonne myymättä jääneet tavarat voi laittaa. Tapahtuman tuottajalle Jaakko Blombergille on tärkeää, että kansalaisten yhteinen tila pidetään siistinä.

- Korostamme, että Siivouspäivä on siisti päivä. jokainen pitää huolta omista jäljistään. Kukaan ei tule lakaisukoneella siivoamaan jälkikäteen, sillä vastuu tapahtumasta on myös kansalaisilla itsellään. Me järjestäjät annamme vain puitteet, Blomberg selittää.

Muista ainakin nämä

Koska Tulivirta ja Savilakso ovat kokeneita Siivouspäivän myyjiä, heillä on vinkkejä ostoksia tekeville.

- Varatkaa mukaan kolikoita niin paljon kuin pystytte, sillä myyjillä ei välttämättä ole tarpeeksi vaihtorahaa, Savilakso sanoo.

- Ja ottakaa mukaan jokin kassi, jossa ostetut tavarat voi kantaa, Tulivirta lisää.

Blomberg houkuttelee ihmisiä lähtemään mukaan tapahtumaan ennakkoluulottomasti.

- Jos joskus kannattaa lähteä kirpputorille, niin kyllä se on nyt lauantaina. Sää on mitä täydellisin ja myyjiä ennätysmäärä, joten kaduilla on paljon halpaa tavaraa.

Lue seuraavaksi