Miljonääri tuomittiin kuolemaan Kiinassa

Liu Han ja hänen veljensä tuomittiin muun muassa mafiatyylisen ryhmän johtamisesta.

Kiinalaismiljonääri Liu Han on tuomittu kuolemaan. Kiinalaisoikeus kertoi perjantaina, että se on katsonut sekä kaivospohatta Liu Hanin että hänen veljensä Liu Wein syyllistyneen mafiatyylisen ryhmän järjestämiseen ja johtamiseen, murhaan ja useisiin muihin rikoksiin.

Liu Hanilla uskotaan olevan myös kytköksiä Kiinan entiseen turvallisuusministeriin Zhou Yongkangiin. Tuomion uskotaankin olevan osa suurempaa, Zhou Yongkangiin liittyvää kokonaisuutta.

Kiinassa on pidätetty viime kuukausien aikana useita Zhouhin kytköksissä olevia ihmisiä. Zhouta epäillään korruptiosta, mutta mediatietojen mukaan epäilyjä ei ole vielä kyetty osoittamaan toteen.

Liu Hanin ja Liu Wein lisäksi oikeuden edessä oli 36 muuta ihmistä. Heidän tuomionsa vaihtelevat kuolemantuomion ja kolmen vuoden vankeusrangaistuksen välillä.

Yhdysvaltalainen Forbes-lehti listasi vuonna 2012 Liu Hanin Kiinan 148:nneksi rikkaimmaksi. Liu katoaminen maaliskuussa 2013 häiritsi muun muassa Austraaliaan ja Yhdysvaltain Nevadaan suunniteltujen kaivosinvestointien tekemistä. Kiinan poliisi ilmoitti myöhemmin Liun olleen tuolloin kiinni otettuna.