1. yle.fi
  2. Uutiset

Financial Times: Ekonomisti Pikettyn kirjassa lukuisia virheitä

Talouslehden selvityksen mukaan esimerkiksi kirjan laskukaavoissa on virheitä. Taloustieteilijä Thomas Piketty puolustaa teostaan.

talous

Ranskalaisen taloustieteilijä Thomas Pikettyn laajasti huomiota saaneessa kirjassa on vakavia virheitä, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Lehden selvityksen mukaan Capital in the Twenty-First Century -kirjassa käytetyssä aineistossa on lukuisia virheitä, jotka vääristävät Pikettyn keskeisiä löydöksiä.

Pikettyn yksi keskeinen väite on, että länsimaisissa yhteiskunnissa varallisuus kasautuu yhä harvempien käsiin ja tuloerot ovat kasvamassa takaisin ensimmäistä maailmansotaa edeltävälle tasolle. Teoksen teesit ovat puhuttaneet laajalti ja kirja on ollut bestseller-listojen kärjessä.

Financial Timesin mukaan esimerkiksi kirjan laskukaavoissa on virheitä ja tietoja on kerätty väärin alkuperäisistä lähteistä. Kun virheet korjataan, ei aineisto enää tue Pikettyn teesejä, lehti kirjoittaa.

Piketty vastasi lehden väitteisiin, että useista lähteistä kerättyä aineistoa on pitänyt yhdenmukaistaa kirjaa varten. Hän totesi, että olisi yllättynyt, jos historiallisen data-aineiston kohentaminen muuttaisi paljon kirjan olennaisia johtopäätöksiä varallisuuden jakautumisesta pitkällä aikavälillä.

Lue seuraavaksi