Ukraina valmistautuu elintärkeisiin vaaleihin – putsaako "herkullinen suklaakarkki" pöydän?

Vaalien kirkas ennakkosuosikki on suurliikemies Petro Porošenko, jonka kanssa paikasta toiselle kierrokselle kisaa entinen pääministeri Julija Tymošenko. Venäläismieliset separatistit tekevät kaikkensa estääkseen vaalien järjestämisen.

Kuva: Erkka Mikkonen

Vaalityö on loppunut ja Ukrainassa vietetään tänään niin kutsuttua hiljaista päivää ennen huomenna sunnuntaina pidettäviä presidentinvaaleja. Kiovan kaduilla ei ole epäselvyyttä, kuka on vaalien ennakkosuosikki.

– En usko, että tulee toista kierrosta. Kaikki valitsevat Petro Porošenkon. Hän on makea presidentti, herkullinen suklaakarkki, nauraa kuusikymppinen Ljuba Kositskaja viitaten presidenttiehdokkaan tuottoisaan liiketoimintaan suklaatehtailijana.

– Bisnesmies Porošenko on kaikkein lojaalein ehdokkaista. Hän ei ole täydellinen, mutta kaikkein paras tästä joukosta, sanoo Tšerkasyn alueelta kotoisin oleva Sergei Jeremenko.

Presidentinvaaleihin on rekisteröity peräti 23 ehdokasta, joista muutama on jättänyt kisan kesken.

Mielipidekyselyjä johtaa ylivoimaisella, vajaan 50 prosentin kannatuksella Porošenko. Hänen takanaan alle 10 prosentin kannatuksella toiselle kierrokselle pyrkivät entinen pääministeri Julija Timošenko, entinen Ukrainan keskuspankinjohtaja Serhii Tihipko ja syrjäytetyn presidentin tukipuolueen virallinen ehdokas Myhailo Dobkin.

Sunnuntaina Kiovassa äänestetään myös kaupungin pormestarista. Gallupit povaavat voittoa politiikkaan siirtyneelle entiselle raskaansarjan nyrkkeilyn maalimanmestarille Vitali Klytškolle.

Toiveet korkealla

Kiovalaiset pitävät presidentinvaaleja elintärkeinä Ukrainan tulevaisuudelle. Toiveet uuden presidentin vaikutuksesta maan sekavan tilanteen rauhoittamiseksi ovat korkealla.

– Jos ne eivät ratkaise tilannetta täysin, niin ne ainakin rauhoittavat ja tasapainottavat sitä, eläkeläinen Nikolai Vladimirovitš uskoo.

– Kaikki ei varmaan ratkea hetkessä, mutta vaalit antavat kaikkien hengähtää. Ihmiset näkevät, että tilanne kehittyy parempaan suuntaan ja syytteet presidentin laillisuudesta voidaan lopettaa, Andrei Pivovar pohtii.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolia kaikista annetuista äänistä, Ukrainassa järjestetään presidentinvaalien toinen kierros kahden viikon kuluttua. Uusi presidentti astuu virkaansa noin 40 päivää sen jälkeen, kun äänestystulos on ratkennut lopullisesti.

Itä-Ukrainassa vaikeuksia

Itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat vastustavat vaaleja ja tekevät kaikkensa niiden estämiseksi. Itä-Ukrainassa on raportoitu separatistien tuhonneen äänestysmateriaalia ja estäneen vaalilautakuntien työtä.

Monissa venäläismielisten haltuun ottamissa kaupungeissa äänestystä ei pystytä järjestämään lainkaan tai vain osittain. Viranomaisten mukaan esimerkiksi Slovjanskin tai Kramatorskin kaupungeissa äänestyspaikkojen aukipitäminen on käytännössä mahdotonta.

Äänestysvilkkauden nostamiseksi itäukrainalaiset voivat joiltain osin äänestää myös naapurialueilla. Lisäksi äänestysalueiden sisällä äänestyspaikkoja siirretään turvallisimpiin paikkoihin.

Ukrainan laki ei ota kantaa äänestyspaikkojen määrään ja siten myös vajavaisesti järjestetyt vaalit ovat juridisesti pätevät. Itä-Ukrainan heikko osanotto nakertaa kuitenkin vaalien poliittista uskottavuutta.

Kiovassa työskentelevä Sergei Jeremenko ei pidä Itä-Ukrainan tilannetta ongelmana vaalien onnistumiselle.

– Ihmisiä ei estetä lähtemästä toiseen kaupunkiin äänestämään. Halutessaan kaikki voivat äänestää, Jeremenko sanoo.

Erkka Mikkonen, Ukraina