Thaimaan armeija: Pidätys antaa poliittisille johtajille "aikaa ajatella"

Poliittisen johdon eristämisellä estetään myös kannattajien yllyttäminen vallan kaapannutta armeijaa vastaan.

Ulkomaat
Thaimaan armeijan sotilaan antoivat määräyksiä hallituksen vastaisille mielenosoittajille Bagkokissa 23. toukokuuta.

Thaimaan syrjäytetyn hallituksen jäseniä ja muita armeijan pidättämiä poliittisia johtajia voidaan pitää telkien takana viikon ajan, kertoi Thaimaan asevoimien tiedottaja lauantaina.

– Heitä voidaan pitää kiinni otettuna lain mukaan enimmillään viikon ajan. Riippuen siitä kuinka suorasti he ovat syyllisiä maan sekasortoiseen poliittiseen tilanteeseen, sanoi eversti Winthai Suvaree tiedotustilaisuudessa.

Suvaree totesi, että armeijan huostassa olevat entinen pääministeri Yingluck Shinawatra, asevoimien syrjäyttämän hallituksen jäsenet ja hallituksen vastaisten mielenosoitusten johtajat saavat "aikaa ajatella".

– Kaikki konfliktin osapuolet saavat aikaa rauhoittua ja ajatella. Tarkoitus on helpottaa painetta. Emme aio rajoittaa heidän vapauttaan.

Armeijan tiedottajan mukaan salaisessa paikassa pidettyä poliittisia johtajia kohdellaan hyvin.

Eristämällä johtajat sotilasjohto myös estää heitä yllyttämästä kannattajiaan armeijaa vastaan.

Suvaree painotti, että armeijan tavoite on saada aikaan poliittinen kompromissi, joka lopettaisi yli puoli vuotta jatkuneet veriset levottomuudet maassa.

Thaimaan asevoimat kaappasivat vallan torstaina sen jälkeen, kun kilpailevat poliittiset ryhmät eivät löytäneet sopua neuvotteluissa.

Armeija käski pidätysten lisäksi yli sataa ihmistä ilmoittautumaan perjantaina Bangkokissa sijaitsevaan tukikohtaan. BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että lauantaina sotilasjohto määräsi 35 ihmistä lisää ilmoittautumaan iltapäivään mennessä. Poliitikkojen lisäksi joukossa on tunnettua yliopistoväkeä.

Lisäksi armeija kielsi perjantaina yli 150 ihmistä, pääosin poliitikkoja ja aktivisteja, poistumaan maasta.

Thaimaata johtaa nyt kuudesta korkea-arvoisesta upseerista koostuva ryhmä, ja aluehallinnosta vastaavat armeijan paikalliset komentajat. Maahan on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto, ja yli viiiden ihmisen kokoontumiset on kielletty.

Sadat mielenosoittajat uhmasivat kieltoja lauantaina bangkokilaisen elokuvateattern edessä. Ihmiset uhkasivat marssia läheiseen sotilastukikohtaan, mutta mellakkapoliisit estivät heidän matkansa.

Muutamia tunteja myöhemmin mielenosoittajat kävelivät Voiton muistomerkille. Myös siellä poliisit ja sotilaat reunustivat muistomerkille johtavaa tietä estäen ihmisten pääsyn perille.

Muualla Bangkokissa näytti rauhalliselta, eikä sotilaita juuri näkynyt kaduilla.

Lähteet: AFP, AP