Puheloinen: Emme mielellämme puhu Ilmavoimien päivystysajoista

Rauhan aikana ei voi lähtökohtaisesti ajatella, että ilmatilaa loukkaava kone tulee ja ampuu, sanoo Puolustusvoimain komentaja.

Kotimaa
Suomen puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen Ykkösaamun vieraana 24. toukokuuta.
Ari Puheloinen Ykkösaamussa Jari Korkin vieraana.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen toppuuttelee tiistain ilmatilaloukkauksista noussutta porua. Venäläiset alukset loukkasivat Suomen ilmatilaa peräti kahdesti yhden päivän aikana.

Puheloisen mielestä kansalaisten huoli on ymmärrettävä nykyisessä Euroopan tilanteessa – toisin sanoen Suomen ja Ukrainan rajanaapurin Venäjän ollessa osapuolena Itä-Ukrainan kriisiissä. Puolustusvoimain komentaja kuitenkin alleviivaa, ettei ilmatilaloukkauksia pidä nyt liioitella.

Joka tapauksessa toinen tiistain venäläiskoneista tunkeutui arviolta jopa 30 kilometriä Suomen puolelle.

– Se on enemmän kuin tavallisesti, myöntää Puheloinen TV1:n Ykkösaamussa.

– Kun saamme tapauksen tutkimustiedot käyttöön, voimme tehdä johtopäätöksiä, mikä on ollut lennonjohdon yhteys koneeseen kun on tultu ilmatilaan ja mitä se on vaikuttanut. Tällaiset tekijät antavat pohjaa johtopäätöksille.

Juuri nyt komentaja korostaa, ettei ole mitään faktoja, joiden perusteella loukkauksia voisi sanoa tahallisiksi.

Menneisyydessä ilmatilaloukkauksissa on Puheloisen mukaan ollut selviä vahinkoja ilmakäytävän kapeuden takia. Hänen mukaan on myös täysin mahdollista, että kyse saattoi olla ukkosrintaman väistämisestä, kuten joskus aikaisemminkin.

Taannoin ilkuttiin Ruotsille, jonka ilmavoimilla ei ollut valmiutta reagoida pääsiäisaikana pidettyyn venäläisten ilmaharjoitukseen. Ruotsilla ei ollut pyhänä yhtään konetta lähtövalmiina tunnistuslentoon. Puheloinen ei halunnut sanoa, ovatko asiat yhtään sen paremmin Suomessa.

– Emme mielellämme puhu julkisuudessa konkreettisista valmiusajoista, joilla meillä on Ilmavoimien päivystys, hän sanoo.

– Jos syvässä rauhan tilassa naapurimaan kone lähestyy, ei kai nyt lähtökohtaolettamuksena voi olla, että se tunkeutuu maahan sisälle ja alkaa ampua. Varmaan tästä Ruotsissakin oli kysymys. Jos kansainvälinen tilanne kiristyy, kohotetaan valmiutta ja on herkempi reagointikyky.

Suomessa ajallista valmiutta on kohotettu, kun lähialueilla on ollut sotaharjoituksia, komentaja huomauttaa.