Ilkka Kanerva apeana Ukrainassa: Asemiehet estävät äänestämistä vaalipaikoilla

– He eivät välttämättä ole ollenkaan paikallisia ihmisiä, vaan vähän muualta tänne tulleita, Etyjin valtuuskuntaa johtava Kanerva kertoo puhelimitse tuntemattomasta paikasta.

Näkymä Kiovan Itsenäisyydenaukiolle perjantai-iltana 23. toukokuuta. Kuva: Jakub Kaminski / EPA

Ukrainassa Etyj-tarkkailijaryhmää vetävän Ilkka Kanervan (kok.) mukaan maan turvallisuustilanne on heikentynyt entisestään. Kanervan mukaan on havaittavissa selviä merkkejä siitä, että Ukrainan huomisia vaaleja häiritään.

Kanerva ei turvallisuussyistä voi tarkkaan kertoa, missä hän tällä haavaa edes on.

– Tässä on tilanne sen verran muuttunut tänä aamuna, että turvallisuussyyt estävät kertomasta, puhelimitse tavoitettu sanoo TV1:n Ykkösaamulle.

– Täällä on valitettavasti eilen illalla ja viime yönä turvallisuustilanteessa ollut muutosta ikävämpään suuntaan. Aktivistit ja separatistit ovat täällä vallanneet äänestyspaikkoja aseellisilla kaappauksilla. Samoin on rakennettu raskaasti aseistettuja tieblokkeja, mikä tekee liikkumisesta erittäin epävarmaa.

Järkyttyneen oloinen Kanerva on Ukrainassa Etyjin valtuuskunnan mukana tarkkailemassa huomisia presidentinvaaleja. Niitä on pidetty avainasiana, jotka joko rauhoittavat Ukrainan tilanteen tai epäonnistuessaan ajavat Itä-Ukrainan pahempaan kaaokseen.

– Varsinkin Luhanskin ja Donetskin alueilla voi olettaa, että vaalit eivät suju "by the book" [sääntöjen mukaan]. Se ei tarkoita, etteikö maassa yleensä ottaen pidettäisi vaaleja, joissa äänestysprosentti tulee olemaan huomattavasti korkeampi kuin samana päivänä järjestettävissä europarlamenttivaaleissa, Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa vaalitarkkailuoperaatiossa on mukana 1 200 ihmistä eri puolilta maailmaa.

– Tuntuu erikoiselta, että Itä-Ukrainan maisemissa aseistetut ihmiset kulkevat pitkin tätä aluetta. He eivät välttämättä ole ollenkaan paikallisia ihmisiä, vaan vähän muualta tänne tulleita. He kulkevat aseistettuina vaalipaikkojen ympärillä ja hoitavat asiaa niin, ettei vaalitoimitusta kyettäisi toteuttamaan, Kanerva suree.

– Kyllä tässä tunnot ovat kieltämättä maassa.