1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

100-vuotiasta kerjäläistä ylistetään Bulgariassa – kymmenientuhansien lahjoitukset kirkolle

"Isoisä Dobriksi" kutsutusta kerjäläisestä on tullut hyvyyden symboli köyhyyden ja korruption ravistelemassa Bulgariassa.

Kuvakaappaus "Dobrin" fanisivuista. Kuva: http://saintdobry.com/

100-vuotiasta kerjäläistä juhlitaan pyhimyksenä Bulgariassa.

Nukkavieruun takkiin ja sandaaleihin pukeutunut  Dobri Dobrev on kerjännyt yli 20 vuotta pääkaupunki Sofian kaduilla ja lahjoittanut ihmisiltä saamansa rahat maan ortodoksiselle kirkolle.

Askeettisesti elävästä Dobrevista on tullut vuosien saatossa Sofian Aleksanteri Nevskin katedraalin suurin yksityinen lahjoittaja.

Katedraalin johtokunnan puheenjohtaja piispa Tikhon kertoo AFP:lle, että "isoisä Dobriksi" kutsuttu mies lahjoitti esimerkiksi vuonna 2009 kirkon kassaan yli 18 000 euroa.

Nevskin katedraalin lisäksi Bulgarian pienemmät kirkot ja luostarit ovat saaneet 2 500 ja 10 000 euron välillä olevia lahjoituksia Dobrevilta.

Summat ovat huomattavia EU:n köyhimmässä maassa, jossa ihmisten keskipalkka on kuukaudessa 420 euroa.

Kerjäläisestä onkin tullut hyvyyden symboli köyhyyden ja korruption ravistelemassa Bulgariassa.

– Ottakaa leipää, se tulee jumalalta, mutisee kivetyksellä istuva valkohiuksinen -ja partainen mies, ojentaen ohikulkijoille sämpylöitä, joita ihmiset ovat antaneet hänelle.

Samalla ihmiset tiputtavat Dobrevin kuppiin kolikoita ja suutelevat vanhan miehen kättä.

Haastatteluista kieltäytyvän Dobrevin taustasta tiedetään vähän. Hänen kerrotaan syntyneen vuonna 1914, ja menettäneen osaksi kuulonsa toisen maailman sodan aikaisissa Sofian pommituksissa.

Vanhusta auttava kaukainen sukulainen Elena Genova kertoo, että Dobrev jätti perheensä, ja ryhtyi tekemään eri töitä luostareissa. Viimeiset kaksikymmentä vuotta isoisä Dobri on kerännyt pelkästään almuja.

Hän asuu Baylovon pikkukaupungin kirkon lähellä olevassa yhden huoneen asunnossa.

Bulgarian media onkin nimennyt Dobrevin "Baylovon eläväksi pyhimykseksi", ja hänen ihailijansa ovat ehdottaneet miehen kanonisointia viralliseksi pyhimykseksi.

Dobrevin fanit on myös perustaneet hänelle oman nettisivuston ja kaksi sivustoa Facebookiin.