1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kim Kardashianin ja Kanye Westin häät tuovat megajulkkikset Firenzeen

Yksityiskoneita, satoja turvamiehiä, tummien autojen saattueita, kirkuvia teinejä, paparazzeja. Kaunis renessanssikaupunki Firenze täyttyy glamourista, ja termi ökyhäät saa aivan uuden merkityksen. Kaupungin asukkaat eivät kuitenkaan ole moksiskaan.

Ulkomaat
Nuorisoa

Firenzen kaupunki vuokrasi Medicien mahtisuvun rakennuttaman renessanssilinnan hääparille 300 000 euron hintaan. Tämä on kaupungille merkittävä rahasumma, joka viranomaisten mukaan käytetään julkisiin palveluihin.

– Oletko varma, että nyhdimme heiltä vain 300 000 euroa? Olisi pitänyt pyytää paljon enemmän, tuohan on heille pikkuraha! ihmettelee hedelmäostoksilla oleva Cristina.

Hän ei ole tähtivieraista moksiskaan. Hedelmäkauppaa pitävä vanhempi rouva on kuitenkin sitä mieltä, että George Clooney voisi tulla liikkeeseen ostoksille.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että firenzeläisillä on parempaakin mietittävää kuin tähtivieraita pursuavat ökyhäät. Kaupungille valitaan nimittäin sunnuntaina uusi pormestari entisen pormestarin Matteo Renzin noustua Italian pääministeriksi.

Linna
Hääpari ihastui kaupungin renessanssitaiteeseen ja päätti pitää häänsä Firenzessä.Petri Burtsov / Yle

Teinit villeinä tähtivieraista, luksushotellit täynnä haamuvieraita

Excelsior-luksushotellin edustalla odottaa joukko paparazzeja ja kirkuvia teinejä. Joku näkee vilaukselta Kim Kardashianin hääpuvun, ja salamavalot alkavat vilkkua.

Nopea soittokierros Firenzen luksushotelleihin paljastaa, että kaikki on varattu täyteen juuri lauantai-illaksi. Kun kysyn hotelleista, minkä kaliiberin julkkiksia on tulossa paikalle, selviää, että lähes kaikki huoneet on varattu väärennetyillä nimillä. Tämä on tehty siksi, etteivät häävieraiden nimet vuotaisi julkisuuteen.

Excelsior-hotellin vieressä laukkuliikettä jo 60-luvulta pitänyt Andrea ei ole innoissaan. Häntä harmittaa, että kaupunki tekee rahaa kulttuuriaarteillaan. Hän ei usko kaupunkilaisten hyötyvän lisätuloista.

– Toisaalta, tapahtuma tuo meille lisää julkisuutta ja lisää turisteja. Laukut eivät enää käy kaupaksi italialaisille, siksi tarvitsemme turistivirtoja, hän myöntää.

Jos vanhempaa väkeä häähumu ei erityisemmin kiinnosta, samaa ei voida sanoa hääpaikan ympärille majoittuneista sadoista teineistä. He ovat saapuneet Belvedere-linnaan jo aikaisin aamulla, vaikka häiden on määrä alkaa vastaa auringonlaskun aikaan.

– Haluamme nähdä mahdollisimman paljon julkkiksia. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus meille – onhan häihin tulossa huhujen mukaan tähtiä kuten Justin Bieber, Jay Z, Beyoncé, Rihanna ja George Clooney, firenzeläinen 12-vuotias Stefania kertoo.

Kun kysyn koko tyttöporukalta, ketä he odottavat eniten, on vastaus kuin yhdestä suusta:

– Justin Bieberiä!

Petri Burtsov / Yle
Turvamies varmisti, etteivät fanit hyökänneet Justin Bieberin kimppuun.Petri Burtsov / Yle

Järjestäjiä uhataan miljoonasakoilla, vierailla sähkökahleet

Huolimatta siitä, että häät ovat massiivinen mediasirkus, on niitä valmisteltu äärimmäisen salamyhkäisyyden ympäröimänä. Kymmenet rekat kuljettavat hääpaikalle rekvisiittaa, minkä joukossa on huhujen mukaan valtava 70 metriä pitkä marmoripöytä, jonka ympärillä kaikki häävieraat istuvat Leonardo Da Vincin Viimeinen ehtoollinen -teoksen tapaan.

Mariacristina Modonesi on italialainen viinintuottaja, jonka Brunello di Montalcino San Filippo viini on ainoa häissä tarjottava italialaisviini – muut viinit on tuotu Ranskasta.

– Minun piti allekirjoittaa kymmeniä lomakkeita, jotta en vuotaisi hääsalaisuuksia julkisuuteen. Sakot tästä mitataan miljoonissa, Modonesi kertoo Yleisradiolle. Hänen mukaansa Kardashian ja West ovat äärimmäisen tarkkoja yksityisyydestään.

Kaikki 200 häävierasta saatetaan Belvedere-linnaan poliisisaattueessa. Italian suurimman sanomalehden Corriere Della Seran saamien tietojen mukaan kaikille kutsuvieraille on annettu sähköranneke, jota ilman häihin ei pääse sisään. Näin vältetään epätoivotut häävieraat, kuten linnoituksen liepeillä palloilevat sadat fanit ja paparazzit.

Pelkästään turvamiehiä on satoja, osa heistä Italian viranomaisia. Tällaisia turvajärjestelyjä ei ole edes Silvio Berlusconilla eikä Paavilla!

Häiden lopullinen hinta jää arvoitukseksi, mutta hääparia auttavat laskun maksussa tulot, joita he saavat myymistään hääkuvista. Vierailta otetaan nimittäin kännykät pois jo portilla, etteivät he voi ottaa kuvia häistä. Näin Kardashian ja West voivat kontrolloida, mitä häästä näytetään julkisuuteen.

Petri Burtsov, Firenze

Lue seuraavaksi