Unelma ei toteutunutkaan – "Odotimme, että palkkamme nousisivat"

Bulgaria on yksi EU:n tuoreimpia jäsenmaita. Se liittyi jäseneksi vuonna 2007. Bulgarialaisen ympäristöaktivistin Elena Kmetovan mielestä bulgarialaisten elintaso ei ole odotuksista huolimatta parantunut. Silti EU on hänestä maalle hyvä juttu.

Ihmiset odottavat linja-autoa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Kuva: Eve Väyrynen

Moderni ympäristöaktivisti ei pelasta luontoa kahlitsemalla itseään puuhun, vaan tekemällä paperitöitä harmaassa avokonttorissa.

Se harmittaa Elena Kmetovaa, 29, joka työskentelee kotkien parissa, mutta näkee niitä luonnossa liian harvoin.

– Valitettavasti aika kuluu pääasiassa täällä toimistolla paperihommissa eikä kenttätyössä. Seuraan lintuja lähinnä tietokoneen välityksellä enkä luonnossa.

Elena saa palkkansa ympäristöjärjestö Green Balkansilta, joka pyrkii suojelemaan luonnon monimuotoisuutta Bulgariassa. Elena on itse mukana projektissa, jonka tavoitteena on tuoda Bulgariasta jo hävinnyt hanhikorppikotka takaisin.

Projekti kotkien parissa saa puolet rahoituksestaan EU:lta.

– Järjestömme pyörii pelkän projektirahoituksen avulla, ja muutama iso projektimme kokonaan EU-rahoituksen turvin. Tämä on siinä mielessä hyvä juttu, että emme ole riippuvaisia jatkuvasti vaihtuvasta Bulgarian hallituksen kokoonpanosta ja rahanjaosta.

Riippumattomuus hallituksen vaihtuvista budjettipäätöksistä mahdollistaa järjestölle toimintavapauden. Se aiheuttaa myös liikehdintää Green Balkansin palkkalistoilla: Elenan mukaan järjestöllä saattaa jonakin vuonna olla palkattuna jopa 30 ihmistä, ja seuraavana vain viisi. Kaikki on riipuvaista projektien määrästä ja niiden saamasta rahoituksesta.

Oman työpaikan ja tulevaisuuden epävarmuus ahdistaa Elenaa.

– On kiva, että saan tehdä viiden vuoden projektin järjestölle. Mutta sen jälkeen olen taas takaisin lähtöruudussa. En ole oikein sinut sen kanssa. Mutta yritän ajatella asiasta positiivisesti. Että se kannustaa minua tekemään joka päivä parhaani ja kehittymään työntekijänä.

Kansainvälisyydestä nauttiva Elena tykkää EU:sta. Bulgaria on yksi EU:n tuoreimpia jäsenmaita. Se liittyi jäseneksi vuonna 2007.

– EU on ollut hyvä juttu meille bulgarialaisille. Toki me odotimme vielä enemmän: meillä oli liittymisen aikoihin mielessämme eurooppalainen unelma, unelma jossa myös palkkamme nousisivat eurooppalaiselle tasolle. Sitä ei tapahtunut, mutta uskon, että asiat parantuvat hiljalleen.

Bulgarian keskipalkka on EU:n pienempiä, noin 400 euroa kuussa.