Tanssilavastaan kuuluisa erämaa-alueiden kylä palkittiin Hämeessä

Sinnikkyys ja positiivisuus elää pienessä hämäläisessä Vojakkalan kylässä Lopella. Kylä palkittiin Hämeen Vuoden Kylänä viikonvaihteessa.

Vojakkala
Vojakkalan koulu
Vojakkalan alakoulun ovet aiotaan edelleen sulkea ensi syksynä.YLE / Sari Törmikoski

Hämeen Kylät ry palkitsi Vojakkalan kylän Lopelta Hämeen Vuoden Kyläksi

  1. Valinta julkistettiin Hämeen kyläpäivässä, jota vietettiin lauantaina Jokioisten Murronkulmalla Lounais-Hämeessä.

Pieni Vojakkalan kylä sijaitsee Lopen kunnan länsilaidalla, keskellä eteläisen Suomen suurimpia erämaa-alueita. Asukkaita siellä on noin 200, mutta kesällä määrä moninkertaistuu.

Kylää on pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kehitetty jo vuosikymmenten ajan. Uusiakaan kokeiluja ei ole valitsijaraadin mielestä pelätty, kunhan niillä on ollut kyläläisten tuki ja tarve.

Vojakkalassa on käytetty aikaa ja ideoita asukashankinnan ja kylän palveluiden kehittämiseen.

Vojakkalan kesäinen tanssilava on jo käsite. Lavatansseihin tullaan kaukaa ja juhannusaaton kokkojuhlilla on Etelä-Hämeessä hyvä maine. Tanssilavalla on kerätty varoja kylän kehittämiseen ja palveluihin jo vuodesta 1957 lähtien.

Kylätupa on juuri kunnostettu kyläläisten yhteiseksi kohtaamis-, toiminta- ja palvelukeskukseksi. Tuvassa pyörivät niin kyläkerhot kuin kyläläisille palveluja kerran kuussa tuovat kampaaja ja hieroja. käyvät kerran kuussa. Lavatanssit ja juhannusaaton kokkojuhla liikuttavat ihmisiä pitkin pitäjää ja lähikaupunkeja.

Vojakkalalaiset ovat tehneet yhteistyötä niin Lopen kunnan, seurakunnan, yrittäjien ja muiden kylienkin kanssa.

Hanna-Leena Salosesta ensimmäinen hämäläinen Tiennäyttäjä

Hämeen kylät valitsi lauantaina myös ensimmäistä kertaa Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjän. Valtakunnallisesti näitä nimityksiä on jo julkistettu 15 vuoden ajan.

Tiennäyttäjä-nimityksellä halutaan huomioida kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä.

Lopen Joentaan kylässä asuva Hanna-Leena Salonen on valitsijoiden mielestä erittäin aktiivinen ja pitkänlinjan paikallistason kylä- ja yhdistystoimija. Salonen on näyttänyt esimerkillään, kuinka toimitaan kylien rajojen yli hyvässä yhteishengessä.

Joentaan kylä elää yhteishengen voimin ja tätä Salonen on rakentanut esimerkillisesti omalla tekemisellään. Hän saa omalla aktiivisuudellaan muut mukaan.