Puolueetko samanlaisia? EU tekee eroja

EU jakaa eurovaalien ehdokkaat neljään erilaiseen ryhmään, kertoo Ylen vaalikoneen perusteella tehty analyysi.

politiikka
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat mukana Suomen Pankkiyhdistyksen satavuotispäivän EU-vaalitentissä Helsingissä tiistaina 13. toukokuuta.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat mukana Suomen Pankkiyhdistyksen satavuotispäivän EU-vaalitentissä Helsingissä tiistaina 13. toukokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eurovaaliehdokkaista erottuu neljä ryhmää, jos tutkitaan Ylen vaalikoneen vastauksia. Nämä ryhmät ovat EU-myönteinen talousoikeisto, EU-myönteinen talousvihervasemmisto, EU-kielteiset kansalliskonservatiivit sekä EU-kielteinen talousvihervasemmisto.

Ryhmät on Ylen vaalikoneen avoimesta datasta analysoinut (siirryt toiseen palveluun) professori Markku Niemivirta Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitokselta.

Puolueiden välillä on tämän analyysin perusteella selviä eroja. Keskusta on jakautunut EU-kriittisiin ja -myönteisiin. Kokoomuslaiset ovat pääasiassa EU-myönteistä talousoikeistoa, kun taas SDP:n joukossa enemmistö on EU-myönteistä talousvihervasemmistoa. EU-kriittisiä kansallismielisiä on suurista puolueista selvästi eniten perussuomalaisissa.

Grafiikka: Ehdokkaiden sijoittuminen sisältöulottuvuuksien mukaan ryhmittäin
Grafiikka: Ehdokkaiden sijoittuminen sisältöulottuvuuksien mukaan ryhmittäin. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla.Markku Niemivirta

Keskustan lisäksi kristilliset ja vasemmistoliitto näyttävät olevan hajanaisia EU-puolueita. Vihreät sen sijaan näyttäytyvät yksimielisen EU-myönteisenä ryhmänä. Tämä tulos tukeeYlen selvitystä, jossa arvioitiin puolueiden Eurooppa-myönteisyyttä.

Pienemmistä puolueista Piraattipuolue on hajanaisin, Itsenäisyyspuolue taas selvän EU-kriittinen.

Niemivirta arvioi, että Ylen vaalikoneen perusteella tehty analyysi kertoo eniten puolueiden profiloitumisesta EU-asioihin ja sen johdonmukaisuudesta.

Grafiikka: Ehdokkaiden osuus kussakin ryhmässä puolueittain.
Grafiikka: Ehdokkaiden osuus kussakin ryhmässä puolueittain. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla.Markku Niemivirta

Niemivirta teki samanlaisen ryhmittelyn myös Helsingin Sanomien vaalikonedatasta. Molempien perusteella ehdokkaat voidaan jakaa karkeasti ottaen samankaltaisiin ryhmiin.

Niemivirta arvioi, että Ylen vaalikoneessa oli enemmän EU-aiheisiin keskittyviä kysymyksiä, joten yksittäiset kysymykset eivät silloin muuta tulosta niin helposti. Toisaalta HS:n vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) oli enemmän yleisiä arvokysymyksiä.

Miten analyysi sitten tehtiin? Ensin vaalikoneesta erotettiin kolme kysymysjoukkoa (korreloivat kysymykset). Sitten ehdokkaat ryhmiteltiin vastausprofiiliensa mukaan (latent class -ryhmittelyanalyysillä) ja kuvattiin ehdokkaiden ryhmittymistä ja keskinäistä samankaltaisuutta puolueittain.

Viime hetken vinkit

Paitsi tämän analyysin avulla, oman puolueen ja ehdokkaan voi löytää Ylen vaalikoneella (siirryt toiseen palveluun). Ja jos haluat tietää, millaiselle ryhmälle äänesi käytännössä menee, kokeile EU-ryhmäkonettamme.