Äänestys käynnissä – "Mun mielestä on tyhmää jättää oma ääni käyttämättä"

Europarlamenttivaalien äänestys on parhaillaan käynnissä. Vaaleissa valitaan 13 suomalaisedustajaa europarlamenttiin vuosiksi 2014–2019. Äänestyspaikat ovat avoinna iltakahdeksaan asti.

Eurovaalit 2014
Äänestäjiä eurovaaleissa.

Lämpimän sään on epäilty laskevan äänestysinnokkuutta, mutta ainakin Helsingin kuvataidelukion äänestyspaikalla riitti iltapäivällä äänestäjiä helteestä huolimatta. Yksi äänestämään saapuneista oli Maailma kylässä -festivaaliin matkalla ollut Liisa-Maija Keinänen.

– En koskaan jättäisi äänestämättä. Asun tässä ihan lähellä, joten äänestys hoituu matkan varrella. Tämän jälkeen ehtii vielä hyvin rannalle, Keinänen kertoo.

Helteinen sää ei myöskään laskenut äänestämään saapuneiden Heidi Reisin ja Joonatan von Grossin äänestysintoa, päinvastoin.

– Toivon, että ihmiset lähtisivät äänestämään samalla kun he lähtevät ulos, sanoo Hedi Reis.

Reis äänestää jokaisissa vaaleissa.

– Koen, että äänestäminen on todella tärkeätä. Se ei ole velvollisuus, vaan se on oikeus. Mielestäni on tyhmää jättää oma ääni käyttämättä.

Samaa mieltä on myös Reisin kanssa äänestämään saapunut Joonatan von Gross.

– Nämä ovat varmaan yhdet tärkeimmistä vaaleista, joissa voi oman äänensä antaa. Eurovaalit vaikuttavat meidän asioihin enemmän kuin eduskuntavaalit, von Gross sanoo.

Noin 400 miljoonaa eurooppalaista on äänioikeutettuna tänään huipentuvissa europarlamenttivaaleissa. Parlamenttiin valitaan kaikkiaan 751 meppiä, joista 13 Suomesta. Oman ehdokkaan löytäminen oli Heidi Reisille ja Joonatan von Grossille jopa yllättävän helppoa 251 suomalaisehdokkaan joukosta.

– Oman ehdokkaan valinta oli todella helppoa, Reis ja von Gross toteavat.

Sen sijaan Liisa-Maija Keinänen löysi oman ehdokkaansa vasta tänään, vaalipäivän aamuna.

– Puolue oli selvä jo etukäteen, mutta aamulla katsoin lehdestä, että kuka saa todennäköisesti muiltakin ääniä, niin sellaisen sitten valitsin, perustelee Keinänen ehdokas valintaansa.

Äänestyspaikat avautuivat aamuyhdeksältä ja ovat avoinna iltakahdeksaan asti.