Porošenko julistautui Ukrainan vaalien voittajaksi

Ovensuukyselyt lupaavat hänelle selvästi yli puolta äänistä. Porošenko on vakuuttanut jatkavansa Ukrainan lähentämistä Eurooppaan. Ensimmäisen matkansa hän aikoo tehdä Itä-Ukrainaan.

Ulkomaat
Petro Porošenko puhumassa toimittajille.
Petro Porošenko puhumassa toimittajille Berliinissä 7. toukokuuta.Bernd von Jutrczenka / EPA

Ukrainan presidentinvaalien ovensuukyselyjen mukaan tämänpäiväiset vaalit saattavat ratketa jo ensimmäisellä kierroksella.

Kyselyn perusteella suurliikemies Petro Porošenko saisi 55,9 prosenttia äänistä. Toista kierrosta ei tarvita, jos vaalien voittaja saa yli 50 prosenttia äänistä.

Toiseksi tulisi entinen pääministeri Julija Timošenko jonka ääniosuus olisi 12,9 prosenttia. Ovensuukyselyn virhemarginaali on 3.5 prosenttia.

Tuloksen vahvistaa myös toinen ovensuukysely: se lupaa Porošenkolle 57,3 prosenttia äänistä.

Porošenko julistautui vaalivoittajaksi

Kyselyjen julkaisun jälkeen Porošenko ilmoittautui vaalien voittajaksi. Samalla hän vakuutti jatkavansa Ukrainan lähentämistä Eurooppaan. Hänen mukaansa äänestäjien enemmistö toivoo sitä.

Ukrainassa pitää hänen mukaansa järjestää parlamenttivaalit vielä tänä vuonna.

Ensimmäiseksi työksen Porošenko kuitenkin ilmoitti sodan ja kaaoksen lopettamisen ja rauhan palauttamisen Ukrainaan. Hän aikoo tehdä ensimmäisen matkansa presidenttinä separatistien hallitsemaan Itä-Ukrainaan.

Samalla hän korosti maansa suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden merkitystä.

Käytännönläheiseksi poliitikoksi kuvattua Porošenkoa on pidetty vaalien ehdokkaista vähiten korruption ryvettämäksi. Hän on luvannut myydä Rošen-monialayrityksensä, jos tulee valituksi.

Lähteet: Reuters, AFP