1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjois-Karjala jäi ilman omaa meppiä – "Tottakai se on pettymys"

Yksikään pohjoiskarjalainen ei päässyt europarlamenttiin. Ulos jäivät kokeneet politikot: SDP:n Riitta Myller ja vihreiden Tarja Cronberg. Molemmat naiset jäivät puolueensa neljänneksi äänestetyimmäksi ehdokkaaksi.

Kuva: Yle / Juho Liukkonen

Yksikään pohjoiskarjalainen eurovaaliehdokas ei tullut valituksi Europaan parlamenttiin. SDP:n joensuulainen kansanedustaja Riitta Myller oli puolueensa neljänneksi äänestetyin ehdokas.

Myller oli meppinä vuosina 1995 – 2009. Vaikka Brysselin paikka jäi haaveeksi, Myller ei ole pettynyt.

– Ihan hyvät tunnelmat. Vaalityö erinomaisen hyvä. En koe tippuneeni kauhean korkealta. Eihän tämä ihan yllätyksenä tullut, pohtii Myller.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ennätti kommentoimaan puolueen menetystä: Turpaan tulee, että soi. Puolueen heikko kannatus yllätti Myllerin.

– Kyllä sosiaalidemokraattien jääminen noin alas oli yllätys, mutta vielä enemmän pettymys. Vaikka miten hyvä kampanja olisi niin ääniä ei tule, koska demareihin ei luoteta.

"Tottakai se on pettymys"

Toinen potentiaalinen läpimenijä oli polvijärveläinen vihreitten europarlamentaarikko Tarja Cronberg. Hän oli puolueensa neljänneksi äänestetyin ehdokas, mutta vihreiltä Brysseliin avautui ovi vain yhdelle ehdokkaalle.

– Tottakai se on pettymys. Kannatukseni on vieläpä heikompi kuin viime kerralla, jolloin sain 22 000 ääntä. Tämä heijastaa vihreiden yleistä trendiä. Me on tehty huonoin eurovaalitulos miesmuistiin, harmittelee Cronberg.

Me on tehty huonoin eurovaalitulos miesmuistiin.

Tarja Cronberg

– Vihreiden vaalimenetys on todella surkea. Se on hyvin erikoista sikäli, että ehdokaissa oli hyvin tasainen kärki ja periaatteessa sillä ehdokasasettelulla olisi pitänyt saada parempia tuloksia. Ehkä tässä on vihreiden europolitiikka, joka joutuu nyt uudelleen arvioinnin kohteeksi, arvioi Cronberg.

Myöskään Piraattipuolueen joensuulainen Pekka Mustonen ja Vasemmistoliiton joensuulainen Toivo Haimi eivät tulleet valituksi Euroopan parlamenttiin.