Uusien europarlamentaarikkojen tilalle eduskuntaan nousemassa viisi uutta kansanedustajaa

Kansanedustajan paikan ovat mahdollisesti saamassa muun muassa ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki, helsinkiläinen rikoskomisario Mika Raatikainen sekä entinen kansanedustaja Harry Wallin.

Eurovaalit 2014
Ihmisiä kävelemässä Eduskuntatalon portailla.
Yle

Eduskuntaan on todennäköisesti nousemassa viisi uutta kansanedustajaa europarlamentaarikoiksi valittujen tilalle. Kokoomuksen eduskuntaryhmä täydentynee kahdella ja SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ryhmät yhdellä uudella edustajalla kukin.

Elina Lepomäki.
Elina Lepomäki.Libera

Stubbin paikalle Elina Lepomäki

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin tilalle kokoomuksen eduskuntaryhmään on nousemassa Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki.

Hän on nykyisessä tehtävässään arvostellut voimakkaasti hallituksen toimintaa ja sanonut pitävänsä sitä liian vasemmistolaisena. Lepomäki on työskennellyt aiemmin muun muassa investointipankissa johdannais- ja riskienhallinnan asiantuntijayksikössä. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.

Lepomäen paikka eduskunnassa ei kuitenkaan ole vielä varma. Stubb hakee myös kokoomuksen puheenjohtajan ja sitä kautta pääministerin paikkaa kesäkuun puoluekokouksessa. Jos hän tulee valituksi, hän ei välttämättä ota europarlamentaarikon paikkaa vastaan.

Mikael Palola.
Saarikan johtaja Mikael Palola siirtyy eduskuntaan.Yle / Jori Asikainen

Virkkusen paikalle Mikael Palola

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkusen (kok.) kansanedustajapaikka on menossa keskisuomalaisen kuntayhtymä Saarikan johtajalle Mikael Palolalle. Saarijärvellä asuva Palola on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Harry Wallin.
Harry Wallin.Jyrki Valkama. / Yle

Kumpula-Natrin paikalle Harry Wallin

Miapetra Kumpula-Natrin paikalle on nousemassa entinen kansanedustaja Harry Wallin. Hän toimi SDP:n kansanedustajana kaksi kautta vuosina 1999 - 2007. Wallin putosi eduskunnasta vuonna 2007 ja jäi varapaikalle vuonna 2011.

Hän palasi kansanedustajuuden jälkeen vanhaan työhönsä veturinkuljettajaksi. Wallin valittiin SDP:n puoluehallitukseen toukokuun puoluekokouksessa.

Mika Raatikainen.
Mika Raatikainen.Perussuomalaiset

Halla-ahon paikalle Mika Raatikainen

Jussi Halla-ahon paikan perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on saamassa helsinkiläinen rikoskomisario Mika Raatikainen. Hän on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Raatikainen on sanonut suhtautuvansa esimerkiksi maahanmuuttoon ja ruotsinkielen asemaan eri tavalla kuin Halla-aho. Hänellä on libanonilainen vaimo ja hänen äitinsä on suomenruotsalainen.

Katja Hänninen.
Katja Hänninen.Vasemmistoliitto

Kyllösen paikalle Katja Hänninen

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen paikalle eduskuntaan on nousemassa Raahen kaupunginvaltuutettu Katja Hänninen. Hän oli kunnallisvaalien ylivoimainen ääniharava Raahessa.

Ammatiltaan Hänninen on myyjä ja koulutukseltaan yo-merkonomi. Hän on puhunut erityisesti lapsiperheiden ja matalapalkkatyötä tekevien asemasta.