Kaikki äänet laskettu – politiikan ammattilaiset läpi, vasemmistoliitto paransi eniten

Paikkamäärissä vaali-illan voittajat olivat perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Kokoomus oli kaikkein suurin näissäkin vaaleissa.

Eurovaalit 2014

Keskustan vaalivalvojaiset
Marja Väänänen

Suurin hallituspuolue kokoomus juhlii eurovaaleissa. Muilla hallituspuolueilla ei ollut toivottua menestystä.

Puolueiden välisessä tarkastelussa suurimman voiton edellisiin eurovaaleihin verrattuna hankki oppositioon siirtynyt vasemmistoliitto, jonka kannatus parani 3,4 prosenttiyksikköä. Kannassa oli perussuomalaiset 3,1 prosenttiyksikön parannuksella. Suurin häviö mitattiin puolestaan SDP:lle, jonka kannatuksesta hupeni 5,2 prosenttiyksikköä.

Läpimenijät ovat kovia politiikan nimiä EU-komissaarista entiseen pääministeriin. Joukossa on myös liuta tämänhetkisiä ministereitä ja kansanedustajia. Heidän tilalleen eduskuntaan nousevat eduskuntavaalien varasijalaiset.

Kokoomuksen Alexander Stubb oli vaalien ilmiömäinen ääniharava 148 101 äänellään. Hän palaa europarlamenttiin ja saa sinne seurakseen puoluetoverit Sirpa Pietikäisen ja Henna Virkkusen. Mielipidekyselyissä ja vielä ääntenlaskennan alussa kokoomuksella oli mahdollisuuksia neljänteenkin paikkaan, mutta tähän puolue ei lopulta yltänyt. Kokoomuksen äänisaalis oli 22,6 prosenttia.

Oppositiopuolue keskusta onnistui näissä vaaleissa hopealle 19,7 prosentilla. Kansa äänesti Brysselin ryhmään Olli Rehnin, Paavo Väyrysen ja Anneli Jäätteenmäen.

Kokoomus ja keskusta nappasivat siis eniten paikkoja, kolme kumpainenkin. Paikkamäärä ei muuttunut viiden vuoden takaisista vaaleista.

PS:lle voitto, SDP:lle häviö

Sen sijaan perussuomalaiset nosti paikkamääränsä kahteen. Sampo Terho jatkaa europarlamentaarikkona. Eduskunnasta Eurooppaan lähtee puolueensa ääniharava Jussi Halla-aho.

Hallituspuolue SDP:lle kahden paikan saalis on pettymys, vaikka meppien määrä ei nykyisestä muutukaan. Puolueen kannatus laski kaikkein eniten ja jäi 12,3 prosenttiin. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari piti paikkansa. Miapetra Kumpula-Natri saapuu Brysseliin Arkadianmäeltä.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen, vihreiden Heidi Hautala ja RKP:n Nils Torvalds nappasivat puolueidensa ainoat paikat. Vihreät joutuu luopumaan toisesta mepistään, kun taas hallituksesta lähtenyt vasemmistoliitto palaa europarlamenttiin.

Kristillisdemokraateille ei ole enää sijaa Brysselissä. Puolueen europarlamentaarikko Sari Essayah ylsi äänestyksessä vertailuluvultaan 15:nneksi, eli ei aivan valittujen 13 mepin joukkoon. Vielä lähemmäs kalkkiviivaa kiristi kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Naisia tuli valituksi seitsemän ja miehiä kuusi. Nykyisiä meppejä nyt valituista on viisi.