Liettuan istuva presidentti saa ensimmäistä kertaa jatkokauden

Istuva presidentti Dalia Grybauskaite on jo julistautunut voittajaksi, kun 75 prosenttia äänistä on laskettu.

Ulkomaat
Dalia Grybauskaite vastaanottaa kukkia.
Liettuan vastavalittu presidentti Dalia Grybauskaite vastaanotti onnitteluja sunnuntai-iltana Vilnassa.Petras Malukas / AFP

Liettuan ensimmäinen naispresidentti Dalia Grybauskaite on voittamassa maan presidentinvaalit. Kun sunnuntaisten vaalien äänistä on laskettu kolme neljäsosaa, on Grybauskaite saanut äänistä 58 prosenttia. Hänen vastaehdokkaansa, keskustavasemmistolaisen Zigmantas Balcytiksen ääniosuus on 42 prosenttia.

58-vuotias Grybauskaite on koulutukseltaan taloustieteilijä. Hän on opiskellut niin Neuvostoliitossa kuin Yhdysvalloissakin. Aiemmin hän on toiminut Liettuan valtiovarainministerinä ja Euroopan unionin taloussuunnittelusta vastaavana komissaarina. Hänet valittiin maansa ensimmäiseksi naispresidentiksi vuonna 2009.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Liettuan historiassa, kun presidentti valitaan toiselle kaudelle.

– Yhtäkään presidenttiä ei Liettuassa ole valittu kahdesti peräkkäin. Tämä tulee olemaan historiallinen voitto teille kaikille, Grybauskaite sanoo.

Dalia Grybauskaite on kritisoinut Venäjää tiukin sanoin Ukrainan kriisin vuoksi ja tuominnut Krimin niemimaan liittämisen Venäjään kovin sanoin. Tiukka linja on tuonut Grybauskaitelle lisää kannatusta.

Kaksi viikkoa sitten presidenttivaalien ensimmäisellä kierroksella Grybauskaite sai 46 prosenttia äänistä. Se ei riittänyt valintaan, joten sunnuntaina Grybauskaite on kisannut vaalivoitosta Balcytisin kanssa.

Vuoden 2009 vaalissa Grybauskaite sai jo ensimmäisellä kierroksella 68 prosenttia äänistä. Silloin se riitti suoraan valintaan presidentiksi.

Lähteet: AFP, AP