Henna Virkkusesta ensimmäinen keskisuomalainen meppi

Keski-Suomi on saanut ensimmäisen europarlamentaarikkonsa. Henna Virkkunen (kok.) aloittaa työnsä Brysselissä heinäkuun alussa. Eurovaalien äänestysinto kasvoi lievästi edellisvaaleista.

Henna Virkkunen
Henna Virkkunen.
Henna Virkkunen.Yle

Helteestä ja jääkiekosta huolimatta keskisuomalaiset kävivät vaaliuurnilla hieman vilkkaammin nyt kuin viisi vuotta sitten. Äänestysprosentti oli maakunnassa nyt 37,6 kun edelliskerralla jäätiin 36:een.

Keski-Suomessa suurimman äänisaaliin, 6556, keräsi kokoomuksen kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen. Jyväskyläläisministerin kokonaisäänisaalis, 43620, vie hänet maakunnan kautta aikojen ensimmäiseksi europarlamentaarikoksi.

Virkkunen itse toteaa, että oli jo aikakin saada Keski-Suomesta meppi.

- Toivon että pystyn omalta osaltani tuomaan Euroopan parlamentin päätöksentekoa lähemmäs keskisuomalaisia, Virkkunen sanoo.

Virkkusen tavoitteena on päästä parlamentissa teollisuutta, tutkimusta ja energiaa käsittelevään ITRE-valiokuntaan.

- Siellä käsitellään kaikkein eniten yrityksiin liittyviä asioita, Virkkunen perustelee toivettaan.

Henna Virkkunen jättää eduskunnan ja hallituksen juhannuksen tienoilla, europarlamentin kausi alkaa heinäkuun alussa.

Virkkusen tilalle eduskuntaan nousee perusturvaliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola.

Palola iloitsi sunnuntai-iltana sekä Virkkusen menestyksestä että omasta uudesta tehtävästään kansanedustajana. Erityisesti hän odottaa kunta- ja sote-uudistustyötä.

Palolan ensimmäinen parlamenttikausi jää kuitenkin lyhyeksi, sillä eduskuntavaalit pidetään ensi keväänä.

Keski-Suomesta asetetuista ehdokkaista toiseksi korkeimmalle ylsi SDP:n sitoutumaton ehdokas Timo Harakka. 22 760 ääntä vei Harakan puolueen ensimmäiseksi varaedustajaksi. Äänekoskelaistaustainen toimittaja sanoo tämän olleenkin "realistinen saavutettavissa oleva paikka".

- Eihän sitä koskaan tiedä, jos tässä kuitenkin kutsu Brysseliin käy. Vaihtuvuus on ollut siellä viime eurovaalikaudella kuitenkin aika suurta, Harakka pohtii toiveikkaana.

Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemen äänisaalis, 18 489, oli puolueen neljänneksi suurin. Kankaanniemi on toisella varasijalla kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lernerin jälkeen.

Kaikkien ehdokkaiden ja puolueiden äänimäärät löytyvät Ylen tulospalvelusivustolta.