1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tutkija: Matala äänestysprosentti ongelma perussuomalaisille

Demareilla hälytyskellot saattavat soida, sillä puolue ei ole enää suuri, vaan keskikastissa.

Sami Borg.
Kuka voitti, kuka hävisi? Aamu-tv:n studiossa mm. vaalitutkija Sami Borg.

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo, että eurovaalit olivat selvästi tulevien eduskuntavaalien esivaalit. Eduskuntavaaleihin on alle vuosi aikaa.

Hän sanoo, että kaikkiaan tulos oli kyselyiden ja ennakkoarvauksien mukainen. Borgin mukaan perussuomalaisten ääniosuus oli kuitenkin ennakoitua selvästi matalampi.

– Tutkijalle perussuomalaisten tulos ei ollut yllätys, sillä puolueella on suuri ongelma kerätä todellista kannatusta vaaleissa, joissa äänestysprosentti on matala. Se on perussuomalaisten iso ongelma, sanoi Borg Ylen aamu-tv:ssä.

Demarit ongelmissa

Demarien kannatus sukelsi todella paljon, yli viisi prosenttiyksikköä.

– Tämä on demarien kannalta imago-ongelma. Tällä runsaan 12 prosentin osuudella SDP on samalla tasolla kuin vihreät viime europarlamenttivaaleissa. Hälytyskellot soivat, jos puolue alkaa saada profiilin, jossa se ei ole enää suuri puolue vaan siirtymässä keskikastiin, sanoo Borg.

Borg arvioi, että demarien heikko menestys tuo jännittävän tilanteen minihallitusneuvotteluihin kesälomien jälkeen. Borg ei kuitenkaan usko, että demarit haluaisivat ennenaikaisia eduskuntavaaleja, sillä puolueen kannatus on nyt matalalla.

Vasemmistoliitto ja vihreät tavanomaiselle kannatustasolleen

Borg katsoo, että vasemmistoliitto palasi vaaleissa normaalille puoluekannatustasolleen, kun edellisissä eurovaaleissa puolue menestyi heikosti.  

Vihreillä oli viisi vuotta sitten poikkeuksellisen vahva kannatus. Nyt puolueen kannatus laski yli 3 prosenttiyksikköä ja se menettii yhden meppipaikan. Borg arvioi, että eurovaaleissa myös vihreät palasivat lähelle normaalia puoluekannatuksen tasoaan.