Suomi lähettää parlamenttiin kiihdyttelijän, pyöräilijän ja lupauksettoman

Suurta osaa sunnuntaina valittuja suomalaismeppejä yhdistää halu työskennellä talouskasvun ja työllisyyden puolesta. Moni haluaa myös puolustaa Suomen etuja ja kitkeä turhaa byrokratiaa. Yle Uutiset kokosi europarlamenttiin valittujen edustajien antamat lupaukset.

Kotimaa
Uudet euroedustajat.
Yle

"Lupaan meppinä olla kiihdyttelijä, en viihdyttelijä tai jäähdyttelijä" - näin lupasi eurovaalien ääniharava Alexander Stubb (kok), kun Yle kysyi taannoin vaalikonetta varten eurovaaliehdokkaiden vaalilupauksia.

Lähes kaikkia suomalaisia euroedustajia yhdistää huoli taloudesta ja etenkin talouskasvusta. Uudet ja uudelleen valitut mepit vakuuttavat Ylen vaalikoneessa edistävänsä Euroopan talouskasvua, rakentavansa reilua ja kestävää taloutta, panostavansa yrittäjyyteen ja työllisyyteen sekä edistävänsä keinoja veroparatiisien sulkemiseksi.

Puolueista ainoastaan perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja RKP:n mepit eivät mainitse taloutta. Oman linjansa lupauksissa vetää Nils Torvalds (r.), joka ei anna vaalilupauksia.

Talouden lisäksi mepit pitävät lupauksen arvoisina asioina Suomen ja suomalaisten edun eteen työskentelyä sekä Suomen itsenäisyyden puolustamista. Kyytiä halutaan antaa myös EU:n turhan kankealle byrokratialle. Esimerkiksi Olli Rehn (kesk.) perää tolkkutestiä uusille laeille_._

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) puolestaan lupaa pitää yhteyttä äänestäjiinsä myös vaalien välillä ja Liisa Jaakonsaari (sd.) ajaa nuorisotakuuta koko Eurooppaan.

Vaalilupausten liikunnallisimman lupauksen takana on Jussi Halla-aho (ps.): "Olen luvannut, että valituksi tullessani pyöräilen Kilpisjärveltä Hettaan kesäkuun alkupuolella."

Näitä asioita mepit lupasivat:

Kokoomus:

Alexander Stubb.
Alexander Stubb.Yle

Alexander Stubb, 46, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri

 1. Lupaan meppinä olla kiihdyttelijä, en viihdyttelijä tai jäähdyttelijä.
 2. Lupaan edistää Euroopan kasvamista mittansa mukaiseksi kansainväliseksi vaikuttajaksi.
 3. Lupaan edistää Euroopan talouskasvua: ainekset ovat sisämarkkinoiden, vapaan kaupan ja julkisen talouden vastuullisuuden edistämisessä.
Sirpa Pietikäinen.
Sirpa Pietikäinen.Yle

Sirpa Pietikäinen, 54, Euroopan parlamentin jäsen

 1. Rakentaa reilua ja kestävää taloutta, ympäristöä säästäen, ihmisten hyvinvoinnista huolehtien ja kilpailukykyä parantaen.
 2. Rakentaa inhimillistä Eurooppaa, joka luo toimeentuloa ja hyvinvointia ja takaa perusoikeudet, -turvan ja palvelut kaikille.
 3. Rakentaa Eurooppa, joka on yhtenäisempi ja vahvempi demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta monikansallisissa järjestöissä ja lähialueilla.
Henna Virkkunen.
Henna Virkkunen.Yle

Henna Virkkunen, 41, liikenne- ja kuntaministeri

 1. Uudistetaan Euroopan jäykät, tulevaisuuden tekemistä hidastavat rakenteet. Tarvitsemme lisää työtä, kannustavuutta ja yritteliäisyyttä.
 2. Vahvistetaan osaamista ja annetaan ihmisille vapaus käyttää omaa luovuuttaan. Maailman suurimman tutkimusbudjetin pitää näkyä!
 3. Pidetään kiinni yhteisistä demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden arvoista.

Keskusta:

Olli Rehn.
Olli Rehn.Yle

Olli Rehn, 52, komission varapuheenjohtaja

 1. Ukrainan kriisi ja Venäjän voimapoitiikka muistuttavat, että EU:n perustehtävä on rauha. Tätä rauhantyötä pitää jatkaa.
 2. EU:n pitää olla iso isoissa ja pieni pienissä asioissa. Byrokratiatalkoita tarvitaan EU:ssa ja Suomessa. Tolkkutesti uusille laeille.
 3. Kun Euroopan talous on elpymässä, on nyt panostettava yrittäjyyden, työllisyyden ja kestävän vihreän kasvun vahvistamiseen.
Paavo Väyrynen.
Yle

Paavo Väyrynen, 67, dosentti, yrittäjä

 1. Puolustan Suomen itsenäisyyttä. Pyrin palauttamaan päätösvaltaa jäsenmaille ja vahvistamaan ministerineuvoston asemaa.
 2. Ajan Suomen kansallisia etuja vahvistamalla pohjoista ulottuvuutta kaikeaa unionin päätöksenteossa ja toiminnassa.
 3. Edistän EU:n yhteisiä arvoja ja pyrin lisäämään sen vaikutusvaltaa ihmiskuntapolitiikassa: kauppa- , ympäristö ja kehityspolitiikassa.
Anneli Jäätteenmäki.
Anneli Jäätteenmäki.Yle

Anneli Jäätteenmäki, 59, varatuomari, europarlamentaarikko

 1. Lupaan palvella äänestäjiäni, pitää heihin yhteyttä ja ottaa selvää heidän tahdostaan myös vaalien välillä.
 2. Lupaan toimia parhaan kykyni mukaan niin, että merkittäviä päätöksiä ei tehdä ilman mahdollisuutta avoimeen kansalaiskeskusteluun.
 3. Lupaan ajatella itsenäisesti ja ottaa kantaa äänestäjiltä yksilönä saamani luottamuksen ja valtuutuksen pohjalta.

Perussuomalaiset:

Jussi Halla-aho.
Jussi Halla-aho.Yle

Jussi Halla-aho, 42, kansanedustaja

 1. Aion europarlamentissa parhaan kykyni mukaan edistää sitä arvomaailmaa ja linjaa, jota olen tähän asti ajanut eduskunnassa.
 2. Olen luvannut, että valituksi tullessani pyöräilen Kilpisjärveltä Hettaan kesäkuun alkupuolella.
Sampo Terho.
Sampo Terho.Yle

Sampo Terho, 36, Euroopan parlamentin jäsen, tutkija

 1. Puolustan Suomen etua.
 2. Vastustan liittovaltiota, eli vallan ja rahan keskittämistä Brysseliin.
 3. Haluan karsia turhaa sääntelyä ja saada EU:n keskittymään oleelliseen.

SDP:

Liisa Jaakonsaari.
Liisa Jaakonsaari.Yle

Liisa Jaakonsaari, 68, Euroopan parlamentin jäsen

 1. Työttömyyden nujertaminen luomalla edellytyksiä innovatiiviseen kasvuun ja kilpailukykyyn. Nuorisotakuu koko Eurooppaan.
 2. Eurooppalaisen demokratian vahvistaminen.
 3. EU:sta globaali vaikuttaja ja ihmisoikeuksien puolustaja.
Miapetra Kumpula-Natri.
Miapetra Kumpula-Natri.Yle

Miapetra Kumpula-Natri, 41, kansanedustaja, insinööri

 1. Toimin, jotta EU loisi työllisyyttä. Suurimmista hankkeista tehtävä työllisyysvaikutusarviot ja ne julkisiksi. Veroparatiisit kuriin!
 2. EU menettää kilpailukykyään, ellemme sijoita ihmiseen: koulutettu ja terve on kilpailukykyinen. Tarjoan Pohjoismaista hyvinvointimallia.
 3. Fiksumpaa EU säätelyä, ei liikanippeleitä, jäsenmailla suuri rooli toteuttajina. Sisämarkkinat tarvitsevat työntekijän ja kuluttajan suojan.

Vihreät:

Heidi Hautala
Heidi Hautala.Yle

Heidi Hautala, 58, entinen europarlamentaarikko

 1. Pyrin vaikuttamaan niin, että EU tiiviistää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa ja edistää maailmassa ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta.
 2. Pyrin edistämään keinoja veroparatiisien sulkemiseksi, yritysvastuun vahvistamiseksi ja etujärjestöjen lobbauksen tekemiseksi läpinäkyväksi.
 3. Pyrin puolustamaan yksityisyyden suojaa netissä niin valtioiden valvonnalta kuin yritysten hyötymistarkoituksilta.

Vasemmistoliitto:

Merja Kyllönen
Europarlamentaarikko Merja Kyllönen.Yle

Merja Kyllönen, 37, kansanedustaja

 1. Lupaan tehdä parhaani Suomen ja suomalaisten hyväksi.

RKP:

Nils Torvalds
Nils Torvalds.Yle

Nils Torvalds, 68, toimittaja

 1. En ole antanut vaalilupauksia.