Ronaldo häpeää Brasilian viivästyneitä kisajärjestelyjä

Hallitusta arvostelleen futislegendan tokaisut herättivät vilkkaan keskustelun Brasiliassa.

urheilu
Ronaldo pelaamassa palloa riolaisslummissa.
Ronaldo (oik.) ja Brasilian urheiluministeri Aldo Rebelo (vas.) pelasivat palloa riolaisslummissa viime viikon tiistaina.Gustavo Maia

Brasilialainen entinen jalkapallotähti Ronaldo sanoi viime perjantaina Reutersille antamassaan haastattelussa, että hän häpeää maansa puolesta jalkapallon MM-kisoja varten toimeenpantujen rakennushankkeiden myöhästymistä.

Ronaldo arvosteli hallituksen ylenpalttista byrokratiaa ja järjestelmällisyyden puutetta, joka hänen mukaansa on johtanut viivästymisiin. Legendan lausunnot herättivät vilkkaan keskustelun Brasiliassa, joka isännöi vajaan kahden viikon päästä alkavia jalkapallon MM-kisoja.

Stadionit tulevat valmiiksi, mutta on noloa, että muut rakennustyöt ovat niin myöhässä.

Ronaldo

Kolme kertaa maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu ja vuosien 1994 ja 2002 maailmanmestari on ollut mukana MM-kisojen paikallisessa järjestäjäkomiteassa vuodesta 2011. Ronaldon lausunto tulkittiin keinoksi paeta komitealle annettua vastuuta ja yrityksenä horjuttaa maata hallitsevan työväenpuolueen (PT) suosiota viisi kuukautta ennen vaaleja.

Arvostetun Folha de São Paulo -sanomalehden toimittajan Juca Kfourin mielestä Ronaldo pyrki lausunnollaan tukemaan ystävänsä ja presidentti Dilma Roussefin vahvimman poliittisen vastustajan Aécio Nevesin presidenttiehdokkuutta.

Kfourin tulkintaa tukee Ronaldon Instagramissa julkistama kuva itsestään ja senaattori Nevesistä katsomassa jalkapallo-ottelua TV:stä Ronaldon kotona. Kuvan oheen kirjoittamassaan tekstissä jalkapalloilija kutsui Nevesiä läheiseksi ystäväkseen ja Brasilian tulevaksi presidentiksi.

"Päättäjien olisi pitänyt toteuttaa hankkeet ajoissa"

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on useaan kertaan arvostellut kisajärjestelyjen verkkaista etenemistä jalkapallon luvatussa maassa. Lausunnoissaan Ronaldolta riitti ymmärtämystä FIFAn arvosteluille.

Tulemme järjestämään kaikkien aikojen kisat. Olen ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Meidän ei tarvitse hävetä tai kärsiä alemmuuden tunteesta.

Dilma Rousseff

– He joutuvat tänne tullessaan kohtaamaan valtavan byrokratian, sekasorron ja myöhästymisiä. Se on sääli. Häpeän maani puolesta, maani, jota rakastan ja jonka imagoa meidän ei tulisi näin tahria, Ronaldo sanoi.

– Stadionit tulevat valmiiksi tavalla tai toisella. Mutta on noloa, että muut rakennustyöt kuten julkisen liikenteen hankkeet sekä lentoasemat ovat niin myöhässä. Menetimme paljon aikaa. Päättäjien olisi pitänyt toteuttaa hankkeet ajoissa, hän lisäsi.

Päivä Ronaldon lausunnon jälkeen presidentti Dilma Rousseff vastasi entisen jalkapalloilijan esittämiin syytöksiin mainitsematta tämän nimeä.

– Tulemme järjestämään kaikkien aikojen maailmanmestaruuskisat, uskon täysin kykyihimme. Olen ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Meidän ei tarvitse hävetä tai kärsiä alemmuudentunteesta, Rousseff totesi lauantaina.

Myös Brasilian urheiluministeri Aldo Rebelo kommentoi Ronaldon lausuntoa ministeriönsä virallisella internetsivustolla. Hän vertasi lausuntoa oman maalin tekoon, sillä Ronaldo on itse ollut vaikuttamassa kisojen järjestelyihin osana paikallista järjestäjäkomiteaa.

Kaikilla on oikeus puhua mitä haluavat, papukaijatkin puhuvat.

Ronaldo

– Tapahtuma ei tule olemaan häpeäpilkku maallemme, joka on maailman seitsemänneksi suurin talous ja joka on voittanut eniten jalkapallon maailmanmestaruuksia. Olen varma, että niin Ronaldo kuin muutkin brasilialaiset ja turistit tulevat häpeän sijaan tuntemaan ylpeyttä saavutuksistamme, ministeri Rebelo sanoi.

– Puutteet tulee tunnistaa, ja jokaisen brasilialaisen, etenkin niiden, jotka ovat vastuussa yhteiskunnasta, tehtävänä on pyrkiä löytämään niihin ratkaisut. Häpeä ei siinä auta, hän lisäsi.

Kolme päivää ennen Ronaldon uutistoimisto Reutersille antamaa haastattelua entinen viherkenttien tähti ja urheiluministeri osallistuivat yhdessä FIFAn järjestämään hyväntekeväisyystapahtumaan Rio de Janeirossa. Molemmat potkivat tuolloin vielä palloa sulassa sovussa favela-nuorten ja FIFAn pääsihteerin Jerôme Valcken kanssa osana nuorten jalkapalloharrastusta tukevaa Football for Hope -hanketta.

Paulo Coelho haukkui Ronaldoa tyhmäksi

Perjantaina Ronado moitti myös kirjailija Paulo Coelhoa tämän haukuttua häntä tyhmäksi 11. toukokuuta Le Dimanche -lehdelle antamassaan haastattelussa. Maailmankuulu kirjailija viittasi Ronaldon vuonna 2011 antamaan lausuntoon, jossa tämä oli sanonut, ettei MM-kisojen tarkoitus ole toteuttaa rakennusprojekteja. "Sairaaloilla ei järjestetä MM-kisoja, tarvitsemme stadioneita", Ronaldo oli todennut.

Kisakriittinen Coelho sai risuja Ronaldolta.

– Arvostan häntä ja pidän hänen kirjoistaan, mutta kun hän arvostelee minua ilman syytä, arvostukseni häntä kohtaan luonnollisesti laskee. En tiedä, mitä pahaa olen tehnyt. Mutta kaikilla on oikeus puhua mitä haluavat, papukaijatkin puhuvat, Ronaldo letkautti.

Heidi Lipsanen, Rio de Janeiro
Seuraa Twitterissä: @HLipsanen