1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä: Yliopiston joukkosurmaa suunnitelleet halusivat tappaa 50 ihmistä myrkkykaasulla ja aseilla

Helsingin käräjäoikeudessa syytettynä olevat nainen ja mies suunnittelivat iskua Helsingin yliopistoon. Heillä oli syyttäjän mukaan hallussaan muun muassa varsijousi, ampuma-aseiden patruunoita ja myrkkykaasujen valmistusvälineet.

Yliopistoiskusta epäilty mies suojautui hupun alle oikeudenkäynnissä maanantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Joukkosurmaa Helsingin yliopistolla suunnitelleet nainen ja mies pyrkivät syyttäjän mukaan tappamaan 50 satunnaista ihmistä.

Heillä oli syyttäjän mukaan hallussaan esimerkiksi välineet myrkkykaasujen valmistamiseen, kaasunaamareita, satoja ampuma-aseiden patruunoita, käsirautoja ja varsijousi.

Syyttäjän mukaan heidän tarkoituksensa oli varastaa helsinkiläisestä aseliikkeestä lisää aseita ja marssia sen jälkeen Helsingin yliopistolle surmaamaan vastaantulevia ihmisiä. Syyttäjän mukaan he olisivat valmistaneet yliopistolla nopeasti tappavaa arsiinikaasua. He olisivat hidastaneet pelastustoimia sytyttämällä tulipaloja.

Naispuolinen syytetty tunnustaa keskustelleensa joukkosurmasta, mutta kiistää suunnitelleensa joukkosurmaa.

Myös miespuolinen syytetty kiistää suunnitelleensa joukkosurmaa. Hän myös kiistää pitäneensä hallussa myrkkykaasun valmistamiseen tarkoitettuja välineitä. Lisäksi miespuolinen syytetty vaatii, että käräjäoikeus palauttaa hänelle takavarikoidun varsijousen nuolineen takaisin.

Päivitetty kello 12.45: Täsmennetty syytettyjen hallussa olevien aseiden määrää.