Varhaisperunaa lakkiaispöytiin koleasta keväästä huolimatta

Kevään juhlapöytiin löytyy kotimaista avomaan varhaisperunaa. Rymättylässä nosto on alkanut, vaikka pakkasherra hidasti kasvua.

Kotimaa
Lapsi poimii varhaisperunaa ämpäriin.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Rymättyläläinen maanviljelijä Ari Koisaari ohjaa traktorinsa perunarivin kohdalle. Nostokone sylkee pellon pinnalle naatteja ja perunoita. Hiekkainen rinnepelto näyttää tuottavan kohtalaisen sadon.

– Tämän kesän peruna on laadultaan ja maultaan hyvää, arvioi Koisaari.

Tämän kesän peruna on laadultaan ja maultaan hyvää.

Ari Koisaari

Perunoiden istutus alkoi leudon talven ansiosta poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Mutta sitten alkoi pitkä kolea jakso ja yöpakkaset olivat kovia. Polttoainetta kului paljon, kun hallantorjunnassa traktorit pyörittivät kastelupumppua tuntitolkulla yöstä toiseen.

– Pumput ja sadettajat jäätyivät välillä ja pakkanen vei puolet peruna-alasta, Ari Koisaari sanoo.

– Kolea kevät teki sen, että perunoita on nyt naatin alla tavallista vähemmän eli sato jää pienemmäksi, lisää maanviljelijä Mika Törne.

Vaikea kevät on laskemassa koko Lounais-Suomen satomäärää ainakin aluksi, joten perunan hinta tuskin romahtaa kovin äkkiä.

Nyt kotimainen avomaalla kasvanutta varhaisperunaa löytyy jo kauppojen laareista. Nosto jatkuu vilkkaana, sillä lakkiaisjuhliin moni haluaa uutta perunaa.