1. yle.fi
  2. Uutiset

Pahanhajuiset, keltaiset lautat mätänevät järvien rannoissa – sateetkaan eivät auta

Siitepölyä kertyy vielä lähiviikkoina rantoihin ennen kuin ne alkavat puhdistua.

Kotimaan uutiset
Siitepölyä järven rannassa

Järvien rannat eivät ole houkuttaneet monessakaan paikassa uimareita helteistä huolimatta. Rannassa kun kelluu paksu lautta keltaista mönjää, joka haisee märäntyneelle kananmunalle. Kyseessä on siitepöly.

– Vielä hetki sitten se oli koivua, mutta nyt koivun kukinta alkaa olla ohi ja viime viikolla esimerkiksi autojen katoilla oli selvästikin kuusen siitepölyä. Se ei onneksi ole erityisen allergisoivaa. Viikonloppuna alkoi myös männyn kukinta, mutta sekään ei ole kovin allergisoiva, tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista kertoo.

Allergisille tästä viikosta onkin tulossa helppoa, sillä paitsi, että pahimmat siitepölyt ovat vasta tulollaan, on sään puolesta luvassa kylmää ja sateista. Mönjäisiin rantoihin sade ei kuitenkaan auta.

Siitepölyä järven rannassa

– Sade voi kyllä huuhtoa rantoja jonkun verran, mutta se vaan vie oman aikansa ennen kuin siitepölylautat häviävät. Ne haisevat pahalle, koska käytännössä siellä on kasvimassaa, joka mätänee kun se muhii vedessä. Kun massa vettyy tarpeeksi, se lopulta uppoaa pohjaan. Hienostihan nuo siitepölypallurat kyllä näyttävät kelluvan ja männyn siitepölyä rantoihin vielä kertyy, Jantunen sanoo.

Myös heinien kukinta on alkamaisillaan, mutta se ei sotke rantoja. Allergisille se on kuitenkin huono uutinen, sillä heinälajeja on paljon ja ne ovat herkästi allergisoivia.

Lue seuraavaksi