Turun Sinappi palasi Suomeen – uusi koti on nyt Pohjois-Pohjanmaalla

Turun Sinappi teki matkan maailmalla ja palasi takaisin Suomeen. Kotimaiseksi valmistajaksi on valittu pyhäntäläinen Maustaja.

Kotimaa
Turun sinappia
Yle

Turun Sinapin valmistus siirtyi ensin Ruotsiin ja sieltä myöhemmin Puolaan. Pari vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen pyhäntäläinen Maustaja sai sopimuksen. Neuvottelujen aikana tuotemerkin omistavalle Unileverille piti vakuuttaa pyhäntäläisten sinapintekotaito.

– Kyllä se haastavaa oli. Unileverillä on tarkat laatuvaatimukset, toteaa Maustajan toimitusjohtaja Arvo Tölli.

Tehdasalissa puksuttaa tuore pakkauskone. Merkittävän sinappimerkin valmistaminen vaatii kokeneelta yritykseltä osaamista ja investointeja.

– Olemme sijoittaneet tähän miljoonan verran, laskee Tölli. Kymmentä uutta työpaikka tervehditään riemulla 1 500 asukkaan kunnassa.

Maustaja oli jo entuudestaan suurin sinappien valmistaja yli 50 prosentin markkinaosuudellaan. Ruskeata kultaa on sekoiteltu eri tuotemerkeille vuodesta 1977 lähtien. Monen ketsuppi-, sinappi- tai hillopurkin tuoteselosteesta löytyy pyhäntäläisen yrityksen nimi.

– Suomalaisten sinapinystävien mielestä Turun Sinappi tulisi valmistaa Suomessa. Tässä on haluttu kuunnella kuluttajan ääntä, uskoo toimitusjohtaja Arvo Tölli.

Puolassa valmistettu sinappi vaihtuu kotimaiseen kaupan hyllyillä juhannukseen mennessä.

Tarkkaa työtä ja pieniä salaisuuksia

Tuotekehittäjä Hilkka Leinoselle sinappien tekeminen on tuttua jo yli 30 vuoden ajalta. Vuodesta 1948 lähtien valmistetun Turun Sinapin valmistamisessa on ollut kuitenkin oma jännityksensä.

Olemme sijoittaneet tähän miljoonan verran.

Arvo Tölli

– Erittäin jännittävä matka, kuvaille Leinonen tuotantoprosessin hiomista.

Kumpi on tärkeämpää, maku vai nimi?

– Sekä että, toteaa kokenut tuotekehittäjä.

Oikeat sinapinsiemenet, jauhatuskarkeus ja oikea viskositeetti ovat olleet haasteellisia. Entä jokin salainen ainesosa?

– Haluamme pitää sen salaisuutena, hymyilee tuotekehittäjä Leinonen.