1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Haavisto: Destian kaupasta saadaan rahaa investointeihin

Ministerin mielestä valtio voi myydä omistusta, jossa valtiolla ei ole enää erityistä syytä olla mukana.

Politiikka
Pekka Haavisto
Pekka HaavistoYle

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) perustelee Destian myyntiä blogikirjoituksessaan. Hänen mukaansa kaupasta saadaan rahaa uusiin investointeihin.

– Kevään kehysriihessä tehtiin päätös tukea uusia investointeja sadoilla miljoonilla euroilla ja jarruttaa valtion velkaantumista. Tämä rahoitetaan kasvattamalla myyntituloja valtion kiinteistöomaisuudesta ja omistetuista yhtiöistä, kirjoittaa Haavisto.

Hän toteaa, ettei omaisuuden myynti ole kuitenkaan yksinkertaista. Valtiolla on yhtiöitä, joiden enemmistöomistuksesta halutaan pitää tiukasti kiinni. Niiden toiminnot liittyvät esimerkiksi huoltovarmuuteen tai muuhun kansalliseen intressiin.

– Valtio voi mielestäni myydä sellaista omaisuutta ja sellaista omistusta, jossa erityinen syy valtio-omistukseen on poistunut. Usein nämä ovat aloja, joilla on jo monia yksityisiä toimijoita.

Haaviston mukaan samaan aikaan valtiolla pitää olla valmius pitää kiinni ja lisätäkin omistustaan aloista, joihin investoimisella on merkitys Suomen tuotantorakenteen kehittämisessä tai työpaikkojen pitämisessä Suomessa.

Haavisto oli tänään maanantaina työamatkalla Etelä-Sudanissa eikä voinut osallistua Destia-kaupan tiedotustilaisuuteen.