Pystymetsästä ponnistanut Hanna Kosonen: "Olin tosi onnellinen vaalituloksesta"

Savonlinnalainen kulttuuri- ja liikunta-alan asiantuntija Hanna Kosonen (kesk.) sai eurovaaleissa 3 897 ääntä. Hän pitää tulosta mainiona.

Eurovaalit 2014
Hanna Kosonen.
Hanna Kosonen sai eurovaaleissa Savonlinnan suurimman äänisaaliin.Hanna Kosonen

- Olen tullut politiikkaan suoraan pystymetsästä ja nämä olivat ensimmäiset vaalit. Savonlinnassa olin kirkkaasti eniten ääniä saanut. Se on kova tulos ensikertalaiselle näin kovassa seurassa, Kosonen sanoo.

Entinen kilpaurheilija ja nykyinen kulttuuri- ja liikunta-alan asiantuntija päätti lähteä ehdolle eurovaaleihin kymmenen kuukautta sitten. Pitkä valmistautuminen vaaleihin jäi Kososen mieleen mahtavana aikana.

- Ennen kuin ääniä oli edes laskettu, olin tosi onnellinen tuloksesta. Vaalikiertueella oli valtavasti hienoja kohtaamisia ja koko suomalaisen elämän kirjo. Maantieteellisestikin se oli melkoinen matka Savukoskelta Helsinkiin. Lisäksi sai käytännön esiintymistaidon kokemusta, jota ei monessa muussa paikassa saa. Meillä oli tukiporukan kanssa hauskaa tehdä tätä.

Eduskuntavaalit järjestetään keväällä 2015. Aikooko Kosonen tavoitella kansanedustajan paikkaa?

- Nyt pitää puhallella vähän aikaa, koska tämä on ollut tiukka rypistys. En sano vielä juuta enkä jaata. Mikäli lähden ehdolle, niin pitää olla hyvä tuki takana. Nyt sitä katsotaan tästä vinkkelistä, tämän äänisaaliin jälkeen, Kosonen sanoo.

"Rehn ja Väyrynen ovat monessa asiassa samaa mieltä"

Keskustan riveistä Euroopan parlamenttiin valittiin kolme edustajaa. Kolmannelle kaudelleen jatkavan Anneli Jäätteenmäen lisäksi he ovat keskustan liberaalia siipeä edustava Olli Rehn ja Brysseliin paluun tekevä arvokonservatiivi Paavo Väyrynen. Hanna Kosonen uskoo heidän yhteistyönsä sujuvan hyvin näkemyseroista huolimatta.

- He ovat politiikan konkareita ja tietävät sen, että yhteistyöllä siellä asioita hoidetaan. Keskustelussa ei ole noussut esiin se, miten paljon he ovat samaa mieltä, muun muassa biotaloudesta. Ne on erittäin tärkeitä ensi kaudella parlamentissa ja uskon, että he pystyvät näitä siellä yhdessä ajamaan.