Alumiiniala tarvitsee huippuosaajia - uutta koulutusta Järviseudulle

Järviseudun ammatti-instituutissa käynnistyy ensi syksynä vain alumiiniin keskittyvä koulutusohjelma. Alukoulu tulee tekemään tiivistä kehitysyhteistyötä alueen yritysten kanssa ja vastavuoroisesti koulutuksesta valmistuu lisää työvoimaa teollisuuden tarpeisiin.

Kotimaa
Uuden alumiiniyksikön koneistoa Järviseudun ammatti-instituutissa Lappajärvellä.
Uuden alumiiniyksikön koneistoa Järviseudun ammatti-instituutissa Lappajärvellä.Olli Koski / Yle

Järviseudun ammatti-instituutissa, Lappajärven toimipisteessä, avataan syksyllä alumiiniin erikoistuva koulutus- ja kehittämiskeskus. Uudella vain alumiiniin keskittyvällä yksiköllä halutaan vastata alueella toimivien alumiiniyritysten toiveeseen.

– Koulutushanke on lähtenyt alueella olevien yritysten tarpeesta. Nyt tiloihin hankitut laitteet antavat mahdollisuuden alumiiniprofiilien tekemiseen, ja pystymme palvelemaan tällä hyvin teollisuutta ja erilaisia tuotantotarpeita, kertoo Järviseudun ammatti-instituutin projektipäällikkö Jarmo Nyyssölä.

Myös ammatti-instituutin rehtori Jouko Kuismin korostaa yritysten osuutta koulutusyksikössä.

– Saamme koulutuksen avulla sekä nuorille aikuisille että yritysmaailmaan uutta tietoa, ja yritykset antavat myös palautetta siitä, mitä meidän tulisi osata, Kuismin sanoo.

Edelläkävijäksi alumiinialalla

Järviseudun ammatti-instituutin miljoonan euron koulutushankkeen toivotaan muodostuvan edelläkävijäksi alumiinialalla. Hanke on tekijöidensä mukaan ensimmäinen Suomessa.

– Mahdollisuudet edelläkävijäksi ovat todella suuret. Yritykset pystyvät tekemään tiloissa prototyyppejä ja me pystymme puolestaan vastaamaan niiden kehitystarpeisiin koneillamme ja laitteillamme. Alumiinialan yrityksiä on huomattavasti enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten, joten työntekijöitä tarvitaan, sanoo projektipäällikkö Jarmo Nyyssölä.

Rehtori Jouko Kuisminilla on odotuksia syksyllä alkavan koulutuksen hakijoista.

– Erityisesti työstökoneet, joissa tarvitaan numeraalista ohjausta, vaativat huippuosaamista ja -ammattitaitoa, joten toivon, että kovan luokan nuoret ja aikuiset hakisivat koulutukseen, Kuismin esittää.