Elämä ei lopu hiustenlähtöön

Kun hiukset alkavat putoilla päästä syöpähoitojen takia, saattaa kynnys peruukkiostoksille olla korkealla. Mielikuvat koomisen huonosti istuvista peruukeista voi kuitenkin unohtaa, sillä nykyajan peruukkeja voi muotoilla monipuolisesti oman mielensä mukaan.

Kotimaa
Kari Hartman kampaa peruukkia.
Tarja Hiltunen / Yle

Salolaisen Headline-kampaamon yrittäjä Kari Hartman tietää, että hiusten lähtö erityisesti syöpähoitojen takia on monelle kova paikka. Kampaaja toimii monelle potilaalle olkapäänä.

– Monille tulee aluksi mieleen, että ne hiuksethan ovat aika pieni asia, ja että tärkeintä on, että hoidot vain toimivat. Mutta kun taistellaan isoja asioita vastaan, siitä tuleekin iso asia ulkonäöllisesti, oli kyseessä nainen tai mies. On myös tärkeää, että ihmisille on tällainen tila, johon pääsee pois katseilta, Hartman kertoo.

Kun ihminen syöpään sairastuttuaan menettää hiuksensa hoitojen myötä, hän on oikeutettu palveluseteliin, jolla voi hankkia peruukin. Kullakin sairaanhoitopiirillä on tiukat määrittelynsä peruukkien suhteen.

– Meillä on kokemusta peruukeista 25 vuoden ajalta. Ennen palveluseteliä oli maksusitoumus. Silloin oli isompia rahoja, mutta ymmärrän sen, että tässä taloustilanteessa sairaanhoitopiiri on halunnut kilpailuttaa tämän ihan tappiin asti. Ja kuluttajahan voi käyttää siihen enemmän rahaa, jos haluaa erilaisen, Hartman sanoo.

Aidon ja keinotekoisen tukan eroa ei huomaa

Syöpään sairastuminen on niin iso kolaus, että harva Hartmanin luo tuleva asiakas haluaa ensimmäiseksi alkaa kikkailla uusien tukkatyylien kanssa. Moni kaipaa vanhoja hiuksiaan.

Peruukkimateriaali voi olla aitoa tai keinotekoista hiusta. Maallikko ei huomaa niiden välillä mitään eroa. Paras peruukki saadaan, kun asiakas tulee keskustelemaan vaihtoehdoista silloin, kun tukkaa on vielä päässä.

Ei tarvitse olla huolissaan, että nyt meni tukkakin.

Kampaamoyrittäjä Kari Hartman

– Toki valokuvistakin saadaan osviittaa, mutta kaikista helpointa on, kun omat hiukset ovat vielä tallella. Silloin saadaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä lähtökohtaa oleva tulos, Hartman sanoo.

Keinohiuksia ei voi kuitenkaan käsitellä aivan samalla tavalla kuin aitoja. Ihon eritteet ja pH-arvot vaikuttavat keinohiuksiin, jotka kaiken lisäksi kuluvat niskan alueella helposti. Keinohiukset myös kestävät kuumaa huonosti, ja jo kuuman uunin luukun avaaminen voi vaikuttaa.

– Aitohiuksista tehty peruukki ei kuitenkaan ole kaikista helpoin. Kuituhiukset kuivuvat nopeasti ja ne vain ravistellaan kohdalleen, mutta aitohiusta täytyy laittaa eri tavalla, Hartman sanoo.

Hiukset tulevat takaisin hitaasti, mutta rokkityylillä

Vaikka hiukset olisivat lähteneet kokonaan, kaikki eivät halua peruukkia. Erityisesti kesähelteillä moni kalju saattaa valita päänsä peitoksi mieluummin huivin.

– Jokainen tietää, että kun on 30 astetta lämmintä, on mukavampaa olla vähän raikkaammin. On rusetteja ja muita hauskoja systeemejä. Ei tarvitse olla huolissaan, että nyt meni tukkakin, Hartman sanoo.

Kun peruukkia ei enää tarvita ja hiukset alkavat tulla takaisin, ne eivät lähde heti kasvamaan aivan entisellä vauhdilla. Kasvussa tapahtuu noin puolen vuoden mittainen välivaihe.

– Siitä tulee sellainen pari senttiä lyhyt, laineikas ja todennäköisesti aika harmaa. Se on oikeastaan aika hieno vaihe, se näyttää vähän rokkenroll-tukalta. Se pysyy sellaisena joitakin kuukausia. Sitten se rupeaa yhtäkkiä kasvamaan omaa, vahvaa, uutta hiusta.