Aku Ankka ja lapsilisät saivat ääniä - "Tyhjä lappu kummastuttaa aina eniten"

Äänten tarkistuslaskenta paljastaa vanhoja tuttuja suosikkeja ja uusia nousukkaita. Esimerkiksi Etelä-Savossa hylättiin 0,8 prosenttia annetuista äänistä.

Kotimaa
Hylätty ääni Aku Ankalle ja Etleä-Savon vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Kunnas.
Tuuli Teittinen / Yle

Etelä-Savon vaalipiirilautakunta kokoontui tarkistuslaskentaan maanantaina aamuyhdeksältä. Taksit toivat pahvilaatikoita äänestysalueilta eri puolilta maakuntaa.

Eu-kriittisyys näkyi hylättyjen äänten kohdalla vain lievästi. Viisi vuotta sitten hylättiin 0,7 prosenttia (313 ääntä), nyt hylkyyn päätyi 0.77 prosenttia eli 345 ääntä.

- Kymmenen prosenttia siinä on nousua, vuodesta 1999 Etelä-Savon vaalipiirilautakuntaa johtanut Matti Kunnas laski.

Laskentaa teki käytännössä 99 henkeä. Varsinainen laskenta tehtiin kahdeksassa pöydässä. Niistä epäselvät tapaukset menivät sihteeristölle, jota vaalipiirilautakunta oli ohjeistanut listalla hylkäysperusteista.

Hylätty ääni kommentilla.
Tuuli Teittinen / Yle

- Tämä on tärkeä vaihe, jotta hylkäysperusteet ovat samat koko vaalipiirissa ja sitä kautta koko Suomessa.

Uusi vaalipiiri ja isommat tilat

Etelä-Savossa Aku Ankan ja lapsilisien lisäksi ääniä saivat muun muassa "Timo Soini" ja "laittakaa parempi ehdokkaita niin prosentti nousee". Myös tyhjiä äänestyslipukkeita oli useita.

Hylätty ääni "Vekelle".
Tuuli Teittinen / Yle

- Se minua kummastuttaa eniten vaaleista toiseen, että jotkut vaivautuvat menemään äänestyspaikalle ja koppiin, mutta palauttavat lapun tyhjänä, Matti Kunnas pohtii.

Etelä-Savon vaalipiirilautakunta laski maanantaina ääniä viimeistä kertaa. Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso muodostavat yhteisen vaalipiirin.

- Nekin äänet lasketaan Mikkelissä, mutta silloin tarvitaan isommat tilat, sillä laskijoita tulee parisen sataa. Ehkä Karkialammen kuntotalo olisi riittävän suuri, Kunnas arvioi.